‘Mogelijk weer lage opkomst stembusgang binnenland’

dblogoInformatie over de komende verkiezingen heeft het binnenland tot op dit moment weinig tot zelfs niet bereikt. Zo weten vele mensen nog niet eens op welke dag de verkiezingen zullen worden gehouden en waar er stembussen zullen komen te staan. ‘Als de situatie blijft zoals het nu eruit ziet, dan is de kans heel groot dat weer veel binnenlandbewoners niet naar de stembus zullen gaan. Indien men toch nu zou gaan, dan zouden er wederom vele ongeldige stembiljetten worden geteld.’ Deze bezorgdheid uit Stefanus Ligorie, jongerentopper van Abop. Ligorie baseert zijn vrees op zijn eigen onderzoek in het binnenland tijdens oriëntatiebezoeken. Dit is duidelijk gebleken in bijvoorbeeld het dorp Alalatepu.
Ligorie is niet te spreken over wat hij noemt een ‘trage gang van zaken’ bij de commissie, die de algemene en geheime verkiezingen moet voorbereiden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De jeugdleider zegt dat vertegenwoordigers van de commissie nog niet zichtbaar genoeg zijn voor de bewoners. Volgens hem zou de voorlichtingsafdeling van deze commissie actief moeten zijn in het achterland. ‘Ze moeten opstaan van hun lekkere stoel en uit hun afgekoelde ruimtes komen en het werk goed gaan doen in het binnenland. Ze worden immers daarvoor betaald’, zegt een geïrriteerde Ligorie. Hij is zich wel van bewust dat de politieke organisaties ook een taak hebben om te helpen zaken duidelijk te maken over de verkiezingen. ‘Dat gaan wij ook doen, maar de overheid heeft uiteindelijk de plicht de burgers officieel te vertellen wanneer en hoe men goed kan stemmen.’ Ligorie hoopt dat dit jaar er een hoger percentage kiezers dan dat van de vorige verkiezingen naar de stembus gaat en dat we minder ongeldige stemmen hebben in het binnenland. In 2010 was de opkomst in Sipaliwini 52% en waren er bij de uitgebrachte stemmen zo een 7% ongeldig.

error: Kopiëren mag niet!