Inladen padie in volle gang

dblogoDe afgelopen dagen wordt in volle gang padie ingeladen voor export naar Venezuela. De eerste verscheping is een hoeveelheid van 2.500 ton padie. Tot nog toe wordt padie geladen van zes exporteurs. De voorzitter van de Vereniging van Rijstexporteurs en –Verwerkers, Bhagwatpersad Ramadhin, heeft zelf 2.000 ton. De resterende 5 exporteurs hebben elk een hoeveelheid van 100 ton. Het gaat om Karaya, Jagernath, Richpal, Kalloe en Rachie.
De voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie, Harrynannan Oemraw, zegt dat de boot na het inladen zal vetrekken. Tot nog toe betreft het alleen maar ‘oude padie’ die is ingeladen. Er is nog geen nieuwe padie opgekocht bij de kleine rijstboeren. Er zou nog 9.000 ton padie liggen. Deze zal eerst worden verscheept. Maar Oemraw is niet content met deze voorgestelde werkwijze. ‘Ik ken geen oude padie, we moeten de nieuwe padie verschepen en niet de oude.’
De export van padie naar Venezuela betreft een eenmalige export van 30.000 ton. De prijs is vastgesteld op USD 360 per ton. Volgens Oemraw bestaat er veel onduidelijkheid over de prijs. Venezuela zal volgens het contract een ton padie voor USD 530 opkopen. ‘Wat gebeurt er met de rest van het geld als de exporteurs alleen USD 360 krijgen?’ Ook zijn er vraagtekens rond de inbreng van het tussenbedrijf Iboza van Lionel Lackin dat door de Staat is aangewezen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!