“Valutaswap overeenkomst tussen Suriname en China

dblogoOp 18 maart 2015 ondertekenden de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de People’s Bank of China (PBC) een bilaterale valutaswap overeenkomst, inhoudende de beschikbaarstelling van Surinaamse dollar (SRD) aan de PBC en Chinese Yuan/ Renminbi (CNY/RMB) aan de CBvS. De swapovereenkomst biedt de CBvS een totaal bedrag van 1 miljard CNY en de PBC een totaal bedrag van ongeveer SRD 520 miljoen. Het doel van de swapfaciliteit is om nader inhoud te geven aan de bilaterale handel en investeringen ten gunstige van de economische ontwikkeling van beide landen, en aan de inspanningen van de centrale banken om regionale financiële stabiliteit te handhaven. De swapovereenkomst is geldig voor 3 jaar en kan met wederzijds goedvinden worden verlengd.
De behoefte aan een swapfaciliteit is ontstaan uit de snelle toename van de bilaterale handel en investeringen tussen beide landen en werd in Beijing formeel afgesproken in een vergadering tussen de Governors van de Centrale Bank van Suriname en de People’s Bank of China. Het werd duidelijk dat het afhandelen van transacties tussen beide landen onrendabel is, wanneer deze transacties via een valuta van een derde land, zoals de Amerikaanse dollar, plaatsvinden. De wederzijdse voorziening van valuta stelt beide landen ook in staat de beschikbare middelen te gebruiken voor stabilisatiedoeleinden van de koopkracht van hun valuta’s en door middel van deze middelen de financiële stabiliteit in het land en in de regio van de respectieve centrale banken te ondersteunen.
Valutaswaps tussen centrale banken worden steeds vaker gebruikt als middel om de veerkracht van de monetaire en financiële systemen van landen en regio’s te vergroten en het vermogen van centrale banken te vergroten tijdig op te treden om de koopkracht van hun valuta of de integriteit van het financieel systeem van hun land of regio te beschermen. De Volksrepubliek China heeft meerdere valutaswap overeenkomsten, bijvoorbeeld met Argentinië, Brazilië, Hong Kong, Indonesië, Maleisië, Rusland, Singapore, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk, terwijl deze valutaswap overeenkomst de eerste in zijn soort is voor de Centrale Bank van Suriname.”

error: Kopiëren mag niet!