Chetak defensiehelikopters overgedragen

Eindelijk 1
Eindelijk 2De ceremoniële overdracht van de 3 Chetak helikopters van de luchtmacht was gisteren een feit. ‘Eindelijk’, vond Defensieminister Lamuré Latour. De minister zei dit, omdat het enige tijd heeft geduurd voordat de helikopters het land binnenkwamen. ‘Toen wij in 2010 overnamen, was het heel moeilijk om aan informatie te komen om het traject, welke was gestart, door te lopen. Wij hebben de vorige ambassadeur gevraagd de zaak te versnellen, maar het ging moeilijk. Met de komst van de nieuwe ambassadeur heeft de zaak wel vaart gekregen.’
Het ligt in de bedoeling dat de Chetaks bewapend worden. ‘Dat kan elk moment gebeuren, omdat wij de wapens hebben’, voegde de minister aan toe. Hij heeft ook aangegeven dat de aanschaf van de drie helikopters voor het ministerie de grootste realisatie betekent. De minister heeft bij deze aangelegenheid ook de (nog in de trainingsfase verkerende) piloten geïntroduceerd. Er zijn momenteel voor de Chetaks 8 piloten in opleiding. Naar zeggen van de minister zijn de piloten nog niet bevoegd zelfstandig te vliegen. De eerste trainingen zijn al achter de rug, maar het traject moet volledig worden afgerond. Latour meent dat de duur van de training geheel aan de snelheid van de piloten ligt. Deze zou naar zijn mening in drie maanden moeten zijn afgerond.
Het contract met Aeronautics Limited, die de Chetaks heeft gefabriceerd, houdt meer in dan alleen een blote levering. De Indiase ambassadeur Subashini Murugesan gaf aan dat het technisch team vanuit India de ondersteuning zal blijven verlenen.
Ivan Fernald, gewezen minister van Defensie, gaf aan zeer blij te zijn met deze ontwikkeling. Fernald, die dit project initieerde zo’n 7 jaar geleden, zegt dat met de komst van de drie helikopters de uitvoeringscapaciteit van het leger is toegenomen. Hij meent ook geen ‘grani’ te willen nemen. Minster Latour gaf aan dat er hard gewerkt wordt om het Surinaamse leger die plek te geven welke het vroeger had. De Chetaks hebben de Staat Suriname ongeveer US$16 miljoen gekost, welke uit een creditline met India is betaald. Latour bekent dat er geen betalingsachterstanden zijn.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!