Boot padie-export laat op zich wachten

Boot padie-export laat op zich wachtenEr is veel onduidelijkheid rond de door de regering en de LVV-minister beloofde export van padie naar Venezuela. Volgens beleidsmakers zou donderdagvond een boot uit Venezuela op de Nickeriaanse haven arriveren voor de export van padie naar Venezuela. Echter is er nog steeds geen zicht op de aankomst van een boot. Volgens planning zou op vrijdag de eerste lading van 1.500 ton padie verzonden worden richting Venezuela. ‘Die boot heeft een lekke band en is in Guyana op de jack’, zegt padieproducent Leakat Mahawatkhan tegenover Dagblad Suriname. ‘Het is puur belazerij. Ik heb geen hoop meer, want we hebben ook geen zekerheid of we ons geld krijgen wanneer we hebben geëxporteerd.’
De voorzitter van de Vereniging van Rijstexporteurs en Verwerkers, Bhagwatpersad Ramadhin, weet niet wanneer de boot arriveert. Hij verwijst naar de minister van Buitenlandse Zaken voor nadere informatie. De voorzitter stelt dat de export van padie beslist geen gemakkelijk karwei is voor de molenaars. De padie moet voldoen aan gestelde eisen en kwaliteit. ‘Niet iedereen kan zijn padie zomaar in de boot laden.’ Voor het plegen van kwaliteitscontrole is het tussenbedrijf Iboza aangewezen door de Staat. Dit bedrijf is ook belast met de betalingen na de export. Aan de padie-exporteurs is voorgehouden dat hun padie tegen een bedrag van USD 360 per ton geëxporteerd zal worden. Dit is hoger dan de huidige wereldmarktprijs. De export is een eenmalige van 30.000 ton padie naar Venezuela, uitgevoerd in verschillende fasen.
Afgelopen week zondag stond een boot aangemeerd op de steiger in Nickerie. Zondag is symbolisch een ton padie in de boot geladen. ‘Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en Suresh Algoe van LVV waren op de steiger aanwezig. Ik was ook daar’, vertelde Mahawatkhan eerder aan Dagblad Suriname. De truck waarin de padie was vervoerd naar de haven, bleef ter plekke. ‘Toen al de camera’s uit waren, is de ton padie weer uit de boot gehaald, in de truck geplaatst en weggebracht.’ Na enkele dagen bleek de boot afgekeurd voor vervoer van padie. Het betreft een boot van een Surinaamse ondernemer waarin kunstmest was vervoerd vanuit Trinidad naar Suriname.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!