Mega Front gaat voor nieuwe wijze van politiekvoering

MegajMet de ondertekening van een samenwerkingsakkoord willen de politieke organisaties Democratische Unie Suriname (DUS), Nieuw Suriname (NS) en De Nieuwe Leeuw (DNL) een constructieve bijdrage leveren aan een nieuwe wijze van politiekvoering. De drie partijen hebben gisteren officieel de samenwerking bekrachtigd en zullen op 25 mei 2015 collectief deelnemen in het Mega Front (MF). Volgens Dharm Mungra, voorzitter van DNL, bestond de combinatie in eerste opzicht uit zes partijen, waarvan drie een zijdelingse samenwerking zijn aangegaan met zijn partij. Het gaat om de Nationale Ontwikkelingspartij (NOP), Ontwikkeling door Eenheid (ODE) en de Progressieve Politieke Partij (PPP), waarvan de leden op de kandidatenplekken van de geel-groene partij geaccommodeerd zullen worden. Mungra gaf tijdens zijn spreekbeurt aan dat voor dit model gekozen is, omdat zaken binnen grote combinaties vaak te log en onoverzichtelijk worden. De combinatie is zich ervan bewust dat een groot deel van de zwevende kiezers nog naar een geschikte partij zoekt om hun stem uit te brengen. MF zal dan het geschikte alternatief zijn. Voor John Nasibdar, die voor velen aangeduid wordt als de demissionaire voorzitter van NS, is het vrijwel duidelijk dat hard gewerkt zal moeten worden aan de verbetering van de positie van de jongeren. Een probleem dat volgens hem al jaren voorkomt, is dat jongeren na het behalen van hun diploma, niet in aanmerking kunnen komen voor een baan bij de overheid, door het bezet houden van posities door de zogenaamde oude garde. Dit moet tot het verleden behoren. Nasibdar is echter niet te spreken over de kritiek op de partij de afgelopen jaren. Volgens hem hebben de assembleeleden Harish Monorath en Premdew Lachman ervoor gezorgd dat de partij niets in regeringsverband heeft kunnen realiseren. Nu deze twee besloten hebben om andere partijen te ondersteunen, denkt Nasibdar dat hij het opnieuw beter kan doen in MF-verband. Nasibdar benadrukte dat hij in oktober tijdens een alv de hamer van de partij zal overdragen.
Hynes Landveld van NOP, die volgens rechterlijke vonnis niet mag optreden als voorzitter, zegt niet bang te zijn voor juridische kwesties voor de samenwerking. Hij zal het rechterlijke vonnis niet accepteren en hoger beroep aantekenen. Volgens de rechter is Melvin Clemens de rechtmatige voorzitter van de NOP. Landveld heeft op 3 maart namens de NOP een intentieverklaring getekend met vijf andere partijen om het Mega Front te vormen. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft echter ook nog geen uittreksel verstrekt aan de NOP om zich te kunnen inschrijven bij het Centraal Hoofdstembureau. De rechter heeft wel een dwangsom eraan verbonden in geval Landveld zich niet houdt aan het vonnis. De combinatie zal in alle districten meedoen aan de verkiezingen. Deze zes partijen gaan vooral ook voor mensen die het moeilijk hebben. Hoewel in eerste instantie aangegeven werd te gaan voor tussen de 12 en 15 zetels, denkt Mungra nu dat het beter is dit over te laten aan de kiezer. MF gaat volgens hem zeker niet doen aan de zogenaamde vuilsmijterij, waaraan andere partijen zich wel schuldig maken. Enkele van de vraagstukken die de combinatie wil oplossen, zijn werkgelegenheid en juiste salariëring voor afgestudeerde studenten. Landveld tekende geen enkel document.
FR

error: Kopiëren mag niet!