Landbouwer Ramsamoedj: ‘Boeren moeten compensatie krijgen’

dblogoMinister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft afgelopen zondag de Vereniging van Rijstexporteurs (VRE) gevraagd om padie op te kopen op basis van de wereldmarktprijs van US$ 360 per ton padie. Landbouwer Peno Ramsamoedj is ingenomen met dit advies, maar hoopt dat de boeren die eerder hun padie hebben afgeleverd aan de pelmolenaars, een compensatie krijgen. Verder verwacht hij dat de rijstexporteurs hun gelden op tijd ontvangen, zodat de boeren ook op tijd kunnen ontvangen. Ramsamoedj hoopt dat de pelmolenaars een redelijke padieprijs hanteren. Hij zegt dat als de pelmolenaars een opkoopprijs van SRD 80 hanteren, de boeren toch kunnen uitkomen. ‘Gebeurt dit niet, dan kunnen wij het komende seizoen niet meer inzaaien’, zegt hij bezorgd. De rijstboer is blij dat de pelmolenaars nu hun padie kunnen exporteren, zodat de silo’s leeg worden. Het ging moeilijk bij de grootlandbouwers om te oogsten. De silo’s zaten vol en er kon geen padie worden afgeleverd. ‘Bij de kleine boeren ging het nog gemakkelijk.’ Ramsamoedj hoopt dat met de Petrocaribe-deal de boeren betere tijden tegemoet gaan.

error: Kopiëren mag niet!