VVS organiseert seminar voor verpleegkundigen in Suriname

aaVVSDe Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname (VVS) hield zaterdag in de vergaderzaal van Courtyard Marriott en seminar naar aanleiding van enkele uitdagingen betreffende de verpleegkundige beroepsgroep. Het seminar had als thema ‘Het upgraden van de verpleegkundigen’ en werd georganiseerd in samenwerking met de Nationaal Ziekenhuisraad. Het doel is om input te verkrijgen voor het verdere uitwerken van de scenarioschets voor het upgraden van de verpleegkundigenopleiding van mbo naar hbo. De bedoeling is om de aanbevelingen aan te bieden aan de regering. Enkele onderwerpen die aan de orde kwamen, zijn demografische ontwikkelingen onder andere de bouw van nieuwe ziekenhuizen en andere zorgvoorzieningen, de invoering van het Nationaal Zorgstelsel (NZS), transformeren van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo naar het Academisch Medisch Centrum Suriname en het aanbod en de opleiding van verpleegkundigen.
De president van VVS, Somo Liefda, zegt dat de upgrading van verpleegkundigen in Suriname een nationaal vraagstuk betreft, omdat is gebleken dat het professionaliseren van dit beroep is blijven steken. ‘Dat geeft ons problemen. De gewenste zorg bieden, verloopt minder goed vanwege een tekort aan krachten. Het beroep is niet aantrekkelijk voor mensen die zich willen ontplooien, er zijn geen ontwikkelingsmogelijkheden en het brengt ondermaatse zorg met zich mee. De vereniging heeft het op zich genomen deze zaken te bespreken om tot een oplossing te komen. Ten eerste gaat de vereniging met de aanwezigen onze analyse delen. Daaruit vloeit ook onze conclusie voort. Er wordt gekeken naar de regionale en de internationale richtlijnen en standaarden. Ook wordt er gekeken naar de visie van onze verpleegkundigen. We zullen onze scenario presenteren aan de regering.’

error: Kopiëren mag niet!