Positieverdeling V7: Verkiesbare plaatsen en aanvullende posities

dblogoDoor de samenwerkende partijen binnen V7 werd aangegeven dat de uitslagen van de vorige verkiezingen tijdens de onderhandelingen binnen V7 als uitgangspunt zijn genomen. Als wij nu kijken naar de 3 grootste partijen binnen de combinatie, namelijk VHP, PL en NPS, en de posities die zij konden bemachtigen, krijgt men de indruk dat de uitslagen van de vorige verkiezingen niet het uitgangspunt waren. De VHP haalde tijdens de vorige verkiezingen 8 zetels en bemachtigt nu 13 posities op DNA-niveau. De PL behaalde binnen Volksalliantie 6 zetels en bemachtigt momenteel 10 posities. De NPS aan de andere kant met haar 4 zetels, bemachtigt de meeste posities, namelijk 15. De vraag die nu zou kunnen worden gesteld, is als de NPS niet een overbedeelde en de VHP niet een onderbedeelde partij is. De voorzitter van de VHP, tevens coördinator van V7, Chandrikapersad Santokhi, gaf laatstelijk aan dat niet alle partijen hebben gekregen wat zij op tafel hebben gelegd.
“VHP komt als grootste partij uit de bus”
“Alle partijen in de combinatie zouden alle 51 posities willen invullen, maar je gaat niet alles kunnen krijgen als je samenwerkt”, meent parlementariër Asiskumar Gajadien.
“Je hebt in alle 10 districten 51 plaatsten in te vullen. Van alle 10 plaatsen die je vervult, zijn er verkiesbare plaatsen en aanvullende posities. Binnen de invulling heeft de VHP haar 13 verkiesbare posities ingevuld. De NPS heeft echter, om reëel uit te drukken, 9 van haar verkiesbare posities ingevuld. Andere partijen hebben ook posities ingevuld die niet verkiesbaar zijn. De VHP komt na de verkiezingen, zeker als de grootste partij in deze combinatie uit de bus. Daarvan ben ik wel van verzekerd”, meent Gajadien.
De PL-voorzitter aan de andere kant geeft heel duidelijk aan dat niet iedereen tevreden is, ondanks het feit dat de opgeofferde plaatsen aan de KTPI weer in de boezem van de PL zijn gekomen. “Het is normaal dat iedereen alle 51 posities zou willen invullen. In de samenwerking moet je jezelf naar alle eerlijkheid en billijkheid opstellen. Zetels en posities verschillen. Als de posities zetels waren, zou het weer en ander verhaal zijn. Als de NPS of SPA in Coronie een positie wil, dan moeten wij kijken wie waar de sterkste is. In Nickerie en Wanica heeft de VHP ook goede posities. Omdat de VHP, PL en anderen niet zo sterk zijn in het binnenland en de NPS daar sterk staat, mag de NPS dat innemen”, aldus Somohardjo.
“De partijen zijn dusdanig ver gegaan, dat iedereen ermee kan leven. En dat wil niet zeggen dat je 100% tevreden bent. Het traject is nu afgerond en wij gaan nu voor zoveel mogelijk zetels binnen krijgen voor V7. Er wordt dus niet gekeken naar het aantal posities, maar naar de verkiesbare posities. Natuurlijk, als wij alle 51 zetels zouden kunnen halen, zou de NPS als de grootste partij uit de bus kunnen komen”, aldus Gajadien.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!