Gajadien: “NDP-ideologie dwingt samenleving te leven voor een leider”

Gajadien (2)Het NF/VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat hij het een kwalijke zaak vindt dat de samenleving van Suriname achter een ideologie gaat staan, waarbij zij gedwongen wordt te leven voor een leider. “Een leider die allerlei populistische projecten aankondigt, om alleen maar zijn voortbestaan te garanderen. Dit, terwijl de samenleving verder verarmt en er geen overzicht is hoe deze populistische projecten gefinancierd zullen worden”, benadrukt de parlementariër. Gajadien zegt dat hij het daarom ook jammer vindt dat een potentiële goed weldenkende persoon als Ashwin Adhin achter zo een ideologie gaat staan. NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft op de massameeting bij het Revoplein dinsdagavond enkele kopstukken op het podium gehaald die besloten hebben de paarse partij te ondersteunen. Naast de vele anderen die gepresenteerd werden, was minister Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling ook aanwezig. Bouterse deelde mee dat duizenden mensen achter deze personen staan. Het staatshoofd zei dat mensen die de NDP ondersteunen, niet achteraan aansluiten. Zij komen volgens hem gelijk ook voorop zitten.
Gajadien zegt dat hij respect heeft voor de keuze van de bewindsman en anderen die aangeven een bepaalde partij te gaan ondersteunen. “Het is een democratisch recht van elke burger dat door een ieder gerespecteerd dient te worden”, benadrukt de VHP’er. Echter vindt hij ook dat deze mensen goed na moeten gaan of de ideologie van zo een partij overeenkomt met waar zij zelf in geloven. Adhin is iemand die steeds ontkend heeft een politieke kleur te hebben vanaf het moment dat hij aantrad als minister. Hij is echter niet de eerste minister van het huidige kabinet die steeds ontkend heeft de paarse partij te ondersteunen. Minister Soerish Algoe van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) ontkende dit ook, maar is thans de lijsttrekker van de NDP in Wanica. De Minov-minister bleef zeggen dat hij ver van de politiek blijft. Echter blijft een ministerspost een politieke job en zou hij actief de politiek moeten ingaan, indien hij verzekerd van een tweede termijn zou willen aanzitten. “Dit hoor ik voor het eerst”, zei de Onderwijsminister in januari 2014 lachend aan Dagblad Suriname, toen hem de vraag werd gesteld of hij bij de komende verkiezingen in 2015 op de kandidatenlijst van de Nationale Democratische Partij (NDP) zal prijken. De bewindsman bestempelde deze geluiden als een lachertje en toonde geen interesse om verder hierop in te gaan.
Vanwege zijn lidmaatschap bij de Culturele Unie Suriname (CUS) ontstond enige tijd ook het vermoeden dat Adhin lid zou zijn geweest van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP). Deze geruchten werden door zijn voorganger van de CUS, assembleelid Asiskumar Gajadien, ontkracht. Volgens Gajadien komt Adhin niet uit VHP-kringen. Hij kent hem uit de culturele wereld. Als voorzitter van de CUS vroeg hij hem de organisatie te ondersteunen en dat heeft hij ook gedaan. Gajadien zegt dat hij in Adhin een maatschappelijk bewogen persoon zag en daarom hem als voorzitter wilde hebben in CUS. Adhin volgde zijn voorganger Shirley Sitaldin op als Onderwijsminister. Dit vond plaats in juli 2013 nadat Sitaldin haar portefeuille ter beschikking stelde aan president Desi Bouterse. Adhin is de derde minister die de scepter zwaait op Onderwijs vanaf het aantreden van regering Bouterse in 2010. De bewindsman is geen onbekende in de Surinaamse samenleving. Hij is voorzitter geweest van de CUS en ook docent op de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Adhin heeft zich gespecialiseerd in Informatie- en Communicatietechnologie. Hij heeft zich in 2013 ook ingezet voor een grootse viering van 140 jaar Hindoestaanse Immigratie. Adhin komt uit bekende families die slachtoffers zijn geworden van de 8 Decembermoorden in de jaren ’80 tijdens het militaire regime. Robby Sohansingh en John Baboeram zijn ooms geweest van de minister.
FR

error: Kopiëren mag niet!