Paho waarschuwt risico mazelen voor reizigers

dblogoVanwege een uitbraak van mazelen in verschillende landen in de regio, is een reisadvies uitgegeven door de Paho. Een plotselinge uitbraak van mazelen in Californië, die in december 2014 begon, heeft zich verspreid naar andere staten in de Verenigde Staten, Mexico en mogelijk Canada, waar ook enkele gevallen zijn gemeld. Ook in Brazilië is de uitbraak van mazelen, die begon in 2013, nog niet onder controle. Voorzichtigheid is dus geboden voor personen die naar deze gebieden afreizen. Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte, die voor kleine kinderen dodelijk kan zijn. Er bestaat geen medicijn tegen mazelen. De behandeling is vooral gericht op het voorkomen van de gevaarlijke complicaties. Het mazelenvirus wordt verspreid in druppeltjes die rondvliegen, wanneer een besmet persoon hoest of niest.
Hoewel mazelen in de landen van de Amerika’s al vrijwel teruggedrongen is, kan het toch weer de kop opsteken door de zogeheten ‘importgevallen’. Hierbij wordt de ziekte in het land gebracht door een persoon die het opgelopen heeft in een ander land waar mazelen nog voorkomt. Als zo een importgeval terug is in zijn eigen land en daar in aanraking komt met lokale personen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen, kan een uitbraak ontstaan. Vooral landen waar grote groepen personen hun kinderen niet laten vaccineren op grond van religieuze redenen, lopen grote risico op uitbraak van ziekte. In Suriname is mazelen als gevolg van het vaccinatieprogramma, ook uitgeroeid. Echter bestaat ook onder onze kinderen die niet gevaccineerd zijn het risico om ziek te worden, als zij in contact komen met een reiziger die het mazelenvirus meegenomen heeft uit een ander land.
Het reisadvies van de Paho is bestemd voor personen die reizen naar de Verenigde Staten van Amerika, Mexico, Canada en Brazilië. Personen tussen 6 maanden en 30 jaar oud, die vertrekken naar deze landen, moeten zeker gevaccineerd zijn tegen mazelen. De vaccinatie moet minstens 2 weken voor vertrek naar het buitenland gegeven zijn. Reizigers die terugkeren vanuit eerder genoemde landen en de volgende verschijnselen krijgen, moeten zich aanmelden bij een arts voor behandeling en onderzoek: koorts, huiduitslag, hoesten, loopneus of rode ogen, gewrichtspijnen of vergrote klieren. Als iemand denkt mazelen of rubella te hebben, moet die 7 dagen lang na het ontstaan van de huiduitslag, contact met andere personen of bezoeken van openbare plaatsen vermijden. Gezondheidswerkers en personen die vaker in contact komen met reizigers, zoals hotel- en restaurantpersoneel, touroperators en taxichauffeurs moeten voorkomen dat zij besmet worden door zich te laten vaccineren tegen mazelen. U kunt zich laten vaccineren tegen mazelen op elke polikliniek van de RGD en Medische Zending en bij het Medisch Centrum van het BOG. Neem uw vaccinatieboekje mee.

error: Kopiëren mag niet!