Botenbouwproject Galibi van start gegaan

BOTENBOUWPROJEKT  VAN START GEGAAN.De initiatiefnemers van het botenbouwproject, dorpshoofd Ricardo Pané en de ondernemer Johan Tokoe, willen binnen 2 weken een boot van 6.5 meter bouwen en opleveren. Dit kwam naar voren tijdens de launching van het project in Christiaankondre afgelopen vrijdag. Voor het project worden mannen opgeleid die hun theoretisch gedeelte afronden, alvorens ze aan het praktisch gedeelte beginnen. Tokoe heeft de leiding voor de opleiding van de belangstellenden. “Het is traditionele kennis met de moderne botenbouw”, aldus Pané. De nieuwe boten worden met gezaagd hout in elkaar gezet, terwijl de traditionele een boomstam is die uitgehold wordt. De boten zijn van het piaka-model van de Inheemsen, omdat dit bestand is tegen de golven en het is zeewaardig. Na de oplevering van het eerste product, wordt er gewerkt op basis van vraag en aanbod. Het streven is om ook boten van 10 meter te bouwen. “De prijzen zijn nog niet bepaald, maar het zullen betaalbare boten zijn”, verduidelijkt het dorpshoofd.
Beide initiatiefnemers zijn van plan om in de toekomst de opgedane kennis over te dragen aan andere Inheemse dorpen in Suriname. Gebieden die afhankelijk zijn van watertransport kunnen goed gebruikmaken van de kennis. Tokoe heeft heel veel kennis op het gebied van botenbouw. Hij heeft meerdere keren boten met gezaagd hout gemaakt, allemaal van het piaka-model, die goed dienst deden op de rivier voor transport van toeristen en vrachtvervoer. De financiering van het project geschiedt door Forest People Program (FPP) in Engeland.

error: Kopiëren mag niet!