SCF enig bedrijf in de regio dat sukade produceert

aSCF enigste bedrijf in de regio dat Sukade produceert.1Sinds kort is Saramacca een fruitverwerkingsbedrijf rijker. Suriname Candied Fruits (SCF) houdt zich voornamelijk bezig met de verwerking van sukade. Dit bedrijf heeft de potentie om uit te groeien tot internationale leverancier van sukade. Het is ook het enige bedrijf in het Caribisch gebied en Zuid- Amerika dat zich bezighoudt met de productie van sukade. In 2009 is men namelijk gestart met de herintroductie van de sukadeteelt in Suriname. Een ieder die kerstbrood heeft gegeten, heeft sukade geproefd. Al jaren neemt Fernandes sukade af van dit bedrijf voor de productie van kerstbrood. Daarnaast kunnen er ook siropen gemaakt worden van de vrucht. Het gaat in deze om een investering van 1.5 miljoen Euro.
Ruud Souverein, de CEO van dit bedrijf, gaf de aanwezigen aan dat de leden van 25 familiekwekerijen, die verbonden zijn aan SCF, zijn opgeleid om sukade te telen. Hiervan is ongeveer de helft reeds gecertificeerd. Het streven is om uiteindelijk binnen enkele jaren op 100 kwekerijen te zitten. Het bedrijf heeft reeds exporten gedaan naar Mauritius en Barbados. In de toekomst zal er ook sukade geleverd worden aan Canada. Volgens Souverein wordt er voornamelijk gewerkt met de boeren uit Saramacca. Gemiddeld kunnen de boeren als parttimer SRD 2000 bij verdienen. ‘De kleine boeren zijn zelfstandig en als ze goed werk verrichten, dan zullen ze ook goed voor verdienen.’ Volgens Wonnie Boedhoe, directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), heeft dit bedrijf een spinoff effect. Het schept onder andere werkgelegenheid voor maaiers en snoeiers.
Volgens minister Soeresh Algoe van LVV is er met dit bedrijf onder andere een bijdrage geleverd aan de agro keten. Volgens hem moet gewerkt worden richting industrialisatie. Op zondag 15 februari vond ook de opening plaats van het groenteverwerkingsbedrijf Unifood Suriname NV.
Laksminarain Doebay, districtscommissaris van Saramacca, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij bijzonder ingenomen is met de opening van deze 2 verwerkingsbedrijven van formaat. ‘Laat mij dat filosofisch benaderen. Elke vader wordt vervuld van trots wanneer hij ziet dat zijn kinderen op eigen benen staan en wanneer hij ziet dat zijn kinderen ontwikkelingen meemaken en ontwikkelingen doormaken die heel positief zijn voor hun welzijn.’ In dat licht moet ook de opening van deze 2 bedrijven geplaatst worden.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!