Roy Bikharie betwist eerlijkheid verkiezingen

dblogo‘Door de geschiedenis heen hebben wij gezien dat de ambtenaren aan één of andere coalitiepartij gelieerd zijn. De geschiedenis wijst ook dat bijna alle partijen op een of andere manier ooit eens aan de macht zijn geweest. Dus ons ambtenarenapparaat bestaat nu ook uit een oppositie en een coalitie.’ Dit zegt Roy Bikharie, voorzitter van de PVP.
‘Wanneer de mensen gekozen worden, nadat hun partijgenoten hun bevoorrecht hebben, dienen zij weer als pionnen om de volgende verkiezingen te winnen. Dan worden de andere pionnen van de vorige regering op non-actief gesteld. Het overheidsapparaat vormt dus hierdoor geen coherent geheel. Ik wil een schrijven richten aan de secretaris-generaal van de OAS. OAS-missies hebben de eerlijkheid van de verkiezingen getoetst en goedgekeurd. Ik vraag mij af hoe zij dat hebben gedaan, ondanks het feit dat personen van de uitvoerende macht werden gekandideerd voor de wetgevende macht om tegelijkertijd beide functies te kunnen bekleden. Hoe kan dat, terwijl een van hun doelstellingen het bevorderen van de representatieve democratie is?’
Representatieve democratie wordt onder meer gekenmerkt door de spreiding der machten. ‘Je bent volwaardig lid van de OAS. In dat kader stuurt de OAS een missie om te zien of je voldoet aan de OAS-lidmaatschap. Bij het kandideren al begin je de Triaspolitica te verkrachten. Dit is ongestraft stelen, omdat je hiertegen niets kan doen. Er is een afzettingsmogelijkheid. Niemand kan je iets doen, omdat je ongecontroleerd je werk kan doen.’ De kleine partijen krijgen volgens Bikharie geen gelegenheid om hun ding te doen, omdat zij op een vrij objectieve wijze willen werken. Hier gaat het naar zijn zeggen altijd om iets voor iets. ‘Je hebt niets te bieden aan je sponsoren. Als je eerlijke verkiezingen wilt hebben, zou je de financieringsbronnen van de overheid transparant moeten maken.’
Volgens Bikharie zouden de kleine partijen op een subsidie basis ook de gelegenheid moeten krijgen om hun zegje te doen, om zodoende de beleving van democratie te bewerkstelligen. ‘Het systeem is zo dat de regerende partij kan doen en laten wat hij wil. Stel je voor dat je een bedrijf hebt. Je hebt een boekhouder en die doet geheel jou administratie, maar hij mag ook tekenen voor al je inkomsten en uitgaven. Wat gaat er gebeuren? De verleiding is toch groot dat hij gaat stelen. Het zijn dus tegenstrijdige belangen. In onze situatie hebben wij de persoon die in de wetgevende macht zit, ook zitten in de uitvoerende macht. Dus hij maakt wetten, hij moet het controleren en uitvoeren’, aldus de PVP-voorman.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!