Kalloe: “Overmaken van geld in Suriname, chaoseconomie”

dblogoEconoom Richard Kalloe noemt het overmaken van geld, zoals het in Suriname gebeurt, ‘een chaoseconomie’. Dit zegt hij naar aanleiding van de geluiden van de US$722.3 miljoen die in Zwitserland is weggestopt vanuit Suriname. Kalloe merkt op dat al de bedragen niet zijn ‘gesubstantieerd’. “Men heeft het niet met bewijzen kunnen funderen. Je kunt wel vermoeden dat er geld van Surinamers daar zit. Ik weet persoonlijk dat een aantal mensen daar geld heeft zitten, maar zolang je niet met bewijzen op tafel komt, heb je er niets aan. Ik weet van de mensen, omdat sommigen zichzelf verraden. Ze hebben niet in de gaten dat ze zichzelf prijsgeven”, beweert Kalloe.
Kalloe vindt dat om dit probleem te begrijpen men eerst moet weten hoe de wereld eruit ziet. “Je moet weten dat als mensen hun geld willen bewaren, zodat niemand bijvoorbeeld kan weten dat er corruptie is geweest, zij het geld ergens moeten kunnen verstoppen. Je moet weten in welke landen je geld veilig is en in welke landen niet. Naar mijn ervaring is geld nergens veilig. De mensen houden zichzelf voor de gek, omdat bij doorlichting van een bedrijf je erachter kan komen waar de gelden liggen. Als er corruptie is geweest, kom ik echt wel erachter”, meent de econoom.
Dit is volgens Kalloe een kwestie van weten hoe de financiële stromen lopen of hoe de overmakingen in de wereld lopen. “Sinds 9/11 wordt elke overmaking geregistreerd. Als je US$30 overmaakt voor het kopen van een mooi hemd, wordt dat zelfs geregistreerd”, weet de econoom te vertellen.
Politieke elite
“De politieke elite heeft geen benul van hoe zij inhoud moet geven aan de sociaal economische inrichting van dit land. Ze weten niet wat er op dit gebied speelt. Nergens in Zuid-Oost-Azië kan je zomaar geld overmaken. Als men in China dollars wil kopen, moet men met zijn paspoort naar de bank. Er zijn nergens cambio’s”, vertelt Kalloe.
Het systeem in Suriname is naar zeggen van de econoom in het voordeel van de mensen die het land willen uitbuiten en het land niet willen ontwikkelen. “Het is de schuld van de regering Venetiaan, omdat Venetiaan geen benul had van de sociaal economische inrichting. Venetiaan had eigenlijk nooit drie keren president moeten worden. Mensen als Venetiaan, ook in de huidige regering, geven de burgers niet het vertrouwen dat ze het geld in hun eigen land kunnen investeren. Daarom gaat men naar buiten”, aldus Kalloe.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!