Nationale Phagwa ‘Makhan Chor’ Manifestatie in Palmentuin

Nationale Phagwa ‘Makhan Chor’ Manifestatie in PalmentuinOp 6 maart 2015 wordt het Phagwa-feest gevierd door alle Hindoe’s over de hele wereld. In Suriname is dit feest één van de populairste nationale feestdagen welke landelijk door vrijwel alle bevolkingsgroepen uitbundig wordt gevierd. Ra – Ni Entertainment organiseert op 6 maart wederom een Nationale Phagwa Manifestatie in Palmentuin.
Voor deze viering zijn uitnodigingen verstuurd naar heel wat sociaal- culturele verenigingen in Suriname om zich op te geven voor deelname aan dit ‘Makhan Chor’ festival. Zoals in 2013 geïntroduceerd in de Palmentuin zullen tussen de 8 tot 15 personen moeten proberen om op elkaars schouders te klimmen om de ‘Makhan’, oftewel pot met honing op een hoogte van 6 meter in de voorronde en op 7 meter hoogte in de finaleronde te pakken. De snelste groep krijgt een prijzenpot van SRD 1.000 en de Sitarie Malhoe-wisseltrofee. Nummer 2 krijgt SRD 500 en nummer 3 SRD 250 in handen. Zoals bekend is een Inheemse groep uit Grankreek te Saramacca de winnaar geworden in 2014 en zullen zij dit jaar de wisseltrofee verdedigen. Pas als een groep 3 keer in 5 jaar tijd winnaar wordt, mogen zij de wisseltrofee definitief houden. Alle 3 finalisten van 2014 hadden minder dan 30 seconden nodig om de pot te pakken op 7 meter hoogte. Dit ‘Makhan Chor’ spel werd vroeger in de jaren ’60-’70 georganiseerd door wijlen Sitarie Malhoe te Calcutta in Saramacca en zoals vorig jaar beloofd, willen de kleinzonen Robby, Soerin, Dinesh en Prakash Malhoe deze traditie van hun ‘adja’ nieuw leven gaan inblazen en dit spel als een nationaal volksspel laten herbeleven in Suriname. Het spel is gehaald uit een epos van de ‘Krishna – Lila’, waarbij de hindoegod ‘Krishna’ erg dol was op roomboter. Zijn moeder deed alle moeite om de pot met boter zo hoog mogelijk te bewaren, maar het lukte Krishna altijd weer om de pot te ‘stelen’, vandaar de term ‘Makhan Chor’ oftewel “boter dief”.Er zijn optredens van 2 topmuziekgroepen uit Nederland samen met topmuziekgroepen van Suriname.

error: Kopiëren mag niet!