Surinamers hebben US$722.3 miljoen op Zwitserse banken

dblogoDe International Consortium of Investigative Journalists heeft van de week een rapport vrijgegeven, waaruit blijkt dat er van 2006 tot 2007, miljarden aan dollars werd gehouden bij meer dan 60.000 interne banken in Zwitserland.
Het rapport vermeldt dat HSBC Private Bank in Geneve rekeningen heeft onderhouden voor 30 landen in het Caribisch gebied. Suriname behoort ook tot de 30 landen in de regio. US$722.3 miljoen is het geldbedrag dat volgens de documenten op naam van Surinaamse rekeninghouders staat geregistreerd. Het geld behoort volgens de uitgelekte documenten 9 cliënten toe. 11% van de cliënten is in het bezit van de Surinaamse nationaliteit. Acht cliënten hebben hun bankrekeningen tussen 2000 en 2005 geopend, die gelinkt worden met 27 banken. Suriname staat volgens de uitgelekte documenten op de 52ste plaats tussen de landen met de grootste bedragen in dollars.
Naast Suriname behoren ook 5 klanten uit de Amerikaanse Maagdeneilanden, 9 uit Belize, 4 uit Dominica, 1 uit de Dominicaanse Republiek, 3 uit Haïti, 1 van Grenada en 2 uit Jamaica tot de lijst. Venezuela staat volgens de documenten ook op de lijst met een geldbedrag van US$14.8 miljard.
Volgens parlementariër Asiskumar Gajadien zou eerst moeten worden nagetrokken of de berichtgeving wel waar is of niet. Het zou volgens Gajadien best kunnen dat het geld van Suriname afkomstig is. ‘Wat Suriname betreft, zal zo een kapitaal vermoedelijk uit winsten uit exploitatie van natuurlijke hulpbronnen kunnen komen. We kunnen best wel zeggen dat het aan onze controle-instituten ligt. Van al deze instituten zijn wij bewust dat zij steekjes laten vallen. 11% van de 9 personen bezit de Surinaamse nationaliteit, maar wij weten ook dat een groot deel van de kapitaalkrachtigen in Suriname, niet in het bezit is van de Surinaamse nationaliteit. Het zal ons niet verwonderen dat het gaat om meer Surinamers’, zegt Gajadien. Indien dit waar is, zou het volgens de parlementariër wel goed zijn om pogingen te wagen het geld terug te brengen naar Suriname. De uitgelekte HSBC-bestanden bieden een zeldzaam kijkje in een van ’s werelds meest private banksystemen.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!