Parlement zet eerste stap wet voor dierenwelzijn

dblogoDe namen van de leden van de commissie van rapporteurs voor de voorbereiding van de ontwerpwet dierenwelzijn zijn gisteren door parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons bekend gemaakt. De commissie zal onder leiding staan van parlementariër Jenny Warsodikromo van de NDP- fractie. De overige leden zijn Lekhram Soerdjan, Diana Pokie, Patrick Kensenhuis, Refano Wongsoredjo, Martha Warso-Djojoseparto en Ramses Karoejamari. Geerlings-Simons deelde de commissieleden mee dat zij nu hard aan de slag kunnen gaan, zodat het parlement zo snel mogelijk deze wet, waarachter de parlementsvoorzitter samen met andere activisten staat, behandelt en goedkeurt. De commissie is naar zeggen van Geerlings-Simons al lang ingesteld, maar waren de namen nog niet formeel bekend.
De veelbesproken wet heeft in de afgelopen periode veel aandacht gehad van vooral de parlementariërs Harish Monorath en Noreen Cheung. Het niet op tijd plaatsen van deze wet op de agenda zou ook één van de redenen zijn waarom Cheung haar eigen fractie, de Nationale Democratische Partij (NDP), vaarwel heeft gezegd. De politica heeft afgelopen maandag een gesprek gehad met de voorzitter, waarin zij aangegeven heeft quorum te verlenen onder voorwaarde dat de wet over dierenwelzijn op de agenda wordt geplaatst. ‘Als we de advocatenwet zo snel hebben kunnen aannemen, kunnen wij de dierenwet, de wijziging van het Wetboek van Strafrecht en andere belangrijke wetten ook snel afronden’, stelt Monorath. De wet dierenwelzijn is één van de wetten waarom de Nieuw Suriname-fractie eerder een quorumsanctie had opgelegd. Intussen is deze onder voorwaarden opgeheven. ‘De activisten zijn al jaren bezig met petities. Als het nu niet komt, dan komt het nooit’, benadrukt Monorath. Volgens de NS-parlementariër zal deze wet een aantal punten met betrekking tot het dierenwelzijn in Suriname ordenen. Ten eerste moet het ervoor zorgen dat het gebruik van landbouwgif furadan (carbofuran) strafbaar wordt gesteld. Surinaamse criminelen gebruiken met regelmaat landbouwgif om (waak-)honden op percelen uit te schakelen, waarna ze ongestoord kunnen inbreken in woningen. Daarnaast moet een verbod komen op de verkoop van dieren langs de openbare weg. Deze dieren zitten vaak in te kleine kooien en worden de hele dag in de zon langs de openbare weg geplaatst.
Als laatste moet de wet ervoor zorgen dat dierenleed/mishandeling strafbaar wordt gesteld. Volgens de volksvertegenwoordiger komt het dagelijks teveel voor dat dieren onnodig aan een ketting worden geplaatst of dat ze gepijnigd worden. Een dier valt momenteel onder het eigendomsrecht. Dit betekent dat de politie een eigenaar, bij gevallen van dierenmishandeling, niet kan straffen. Het enige wat zij op dit moment kan doen, is de eigenaar adviseren. Met de dierenbeschermingswet zal de sterke arm wel in staat zijn om sancties en boetes op te leggen. De wet zal ook trachten om slachtvee van een onnodige pijnlijke en gruwelijke dood te behoeden.
FR

error: Kopiëren mag niet!