Eerste week vreemde valuta window CBvS succesvol

dblogoDe Centrale Bank van Suriname is vorige week met een window gestart voor kleine kasverhandelingen in US-dollar en de Euro. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld om maximaal US$ 300 of maximaal € 300 bij de bank in te wisselen of te kopen met overleg van een legitimatiebewijs en opgave van het doel om te wisselen. De maatregel is ter verdere ondersteuning van de stabiliteit op de valutamarkt, met name het vergroten van het aanbod van contante US-dollars. De bank komt zo de kleine klant tegemoet, met name de burger die af en toe deviezen nodig heeft voor huishuur, credit cardbetalingen, steun aan studerende kinderen in het buitenland en diverse andere betalingen. Het gaat om kleine bedragen die wel een zekere nood kunnen verlichten. Zodoende treedt de bank de consument tegemoet, maar vermindert dit ook de druk op de banken en cambio’s. De eerste week is zeer succesvol verlopen, stelt de Centrale Bank in een verklaring. Zij heeft een directe, spontane reactie van het publiek kunnen meemaken, die te maken heeft met normale economische behoeften. In de eerste week zijn totaal 210 aanvragen gehonoreerd en zijn US$ 44.500 en €14.500 verkocht.
De meeste aanvragen betroffen de categorie huishuur, gevolgd door verzekeringen en reisdeviezen. Maar ook kwamen velen voor de aflossing op autofinanciering. Zichtbaar tevreden hebben de mensen hun zaken kunnen uitvoeren en het geheel had een rustig en ordelijk verloop.
Sommige mensen konden niet direct geholpen worden, omdat zij de nodige documenten niet bij zich hadden. Meegebracht moet worden de identificatie van personen en documenten die het doel van de valutabesteding duidelijk weergeven. Voorts blijft de bank benadrukken dat het gaat om het dekken van kleine noden van het dagelijkse leven, maar dat oppotten en speculatie absoluut vermeden moeten worden. Goed geldgebruik, het plannen van consumptie en besparingen van gezinnen als onderdeel van financiële educatie blijven belangrijke thema’s voor de bank. In deze gaat het om de ondersteuning van valutaverwisselingen, die geen speculatieve motieven herbergen, maar via de officiële kanalen worden afgewikkeld met een stabiliserend effect op de economie.

error: Kopiëren mag niet!