LO-opleiding Natuurkunde opgestart

1 LO opleiding NatuurkundeDe minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Ashwin Adhin, heeft op maandag weer de LO-opleiding voor het vak ‘natuurkunde’ gelanceerd. Ondanks de opleiding nimmer officieel was geschrapt, werden er geen nieuwe studenten ingeschreven. Met de heropstart wil het ministerie het tekort aan natuurkundedocenten en wel op voj-niveau wegwerken. Vorig jaar werd door een commissie, onder leiding van de natuurkundedocent en schooldirecteur Balram Soemeer, de opleiding opnieuw opgezet.
De commissie deed het werk samen met consultants van de Universiteit van Utrecht in Nederland. Uit de bestaande MO-A en MO-B opleidingen werd de LO-opleiding geknipt en aangepast voor de huidige noodzaak. Volgens minister Adhin valt de opstart van de opleiding binnen een werkpakket. ‘We willen meer dimensie geven aan de natuurkundeopleiding.’ Er wordt gekeken naar mogelijkheden om de gehele stream over te zetten naar een bachelor- en masteropleiding in ‘Education’. Dit betekent dat de opleiding een status zal krijgen van een hbo-opleiding. De studie duurt twee jaren. Na afronding kunnen de studenten doorstromen naar het MO-A deel van de opleiding.
Het ministerie wil meer aandacht besteden aan de wetenschappelijke vakken. Wereldwijd is immers de trend dat de geest van nieuwsgierigheid naar de wetenschappen is komen te vervagen. ‘Toen ik naar de middelbare school ging, waren er vijftien S-klassen. Nu zijn het er twee tot drie’, herinnert Onderwijsdirecteur Robert Peneux zich nog. Minister Adhin wil deze trend voorkomen door kinderen op jonge leeftijd in contact te laten komen met wetenschappen en techniek. ‘Natuurkunde zou met meer practicum verzorgd moeten worden en daarvoor is bevoegd kader nodig. De LO-opleiding verwelkomen wij dus met open armen’, aldus de bewindsman bij de start van de opleiding.

error: Kopiëren mag niet!