Helft rijstboeren kan AKF-lening niet terugbetalen

dblogoRuim 50% van de rijstboeren met een lening van het Agrarische Kredietfonds (AKF) kan deze niet terugbetalen. Dat verklaart de voorzitter van het AKF, Rudi Soerodimedjo, in een interview aan de krant. Bij deze gaat het om rijstboeren die leningen hebben genomen tot bedragen van SRD 35.000 zonder dekking. “Bij de niet-rijstboeren loopt de lening wel vlot. De problemen zijn bij de rijstboeren met een lening tot SRD 35.000 zonder dekking. We gaan moeten kijken om deze leningen te stoppen”, aldus Soerodimedjo. In totaal heeft het AKF ruim SRD 1 miljoen uitgegeven aan leningen aan deze rijstboeren. Soerodimedjo zegt dat de rijstboeren door de lage padieprijzen de leningen niet terug kunnen betalen. De rijstboeren komen ook niet praten over hun problemen waardoor het bijna onmogelijk lijkt om met oplossingen te komen. De voorzitter vindt het jammer dat de boeren niet de moeite nemen om te komen praten over hun problemen. “Net zoals zij de weg vonden om de leningen te nemen, zo moeten zij de weg ook kunnen vinden om te praten indien zij problemen hebben.” Hij wijst erop dat de relatie tussen het bestuur van het AKF en de rijstboeren een vertrouwensrelatie is die niet beschaamd mag worden. “De mensen komen niet eens opdagen. Boeren die grote bedragen hebben geleend met een dekking, betalen net zoals de niet-rijstboeren wel op tijd terug”, benadrukt hij.

error: Kopiëren mag niet!