Directeur SBIC: “Uitvinding moet voordelen opleveren”

dblogoOp zaterdag 7 februari organiseerde Suriname Busines Information Center, een werkarm van de KKF, de Innovatie Opendag. “Het waren vooral de kleine mannen die hiernaartoe konden komen”, zegt Raymond Hasnoe, bestuurslid bij de KKF. “Mensen hebben iets gemaakt en thuis in hun garage gelaten. Als je het daar laat, kan je er geen nuttig gebruik van maken. De bedoeling was dat men op die dag kwam om het te laten zien”, vermeldt Hasnoe.
Gilbert van Dijk, directeur bij SBIC, vindt het initiatief van de KKF, samen met SBIC, heel geweldig. “Een land moet het hebben van goede ideeën. Wij hebben heel veel kundige en slimme Surinamers die de hele dag nadenken wat zij kunnen maken om het leven gemakkelijker te maken. Als je iets uitvindt, of het nu maïzenakoek is, of een technische zaak, is de bescherming heel erg belangrijk. Met de bescherming is het in Suriname niet zo goed gesteld. De wetgeving is verouderd. SBIC ontplooit op dit moment activiteiten in het kader van Wipo (World Intelectual Propertyright Organization). Concreter is het van belang dat Surinamers, uitvinders, mensen die bezig zijn een goed product te maken dat innovatief is, hun zaken zo snel mogelijk in orde maken, want u kent de wereld. De wereld kijkt naar al die mooie ideeën. Ze zijn niet beschermd. En dan gaat de wereld het voor jou uitvoeren, ondanks jij het hebt bedacht. Je gaat dus geen profijt ervan kunnen hebben’, aldus Van Dijk.
Van Dijk noemde als voorbeeld de waterfiltersystemen die door Surinamers zijn uitgevonden, die ook bescherming verdienen. “Je uitvinding moet voordelen leveren voor jouw en het land en dat kan alleen maar als het goed beschermd is”, meent de SBIC-directeur.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!