Ronny Asabina: ‘Dictatoriale houding dc Sondrejoe’

Ronny Asabina
Ronny Asabina
Alwin Lonswijk en Ilse Lino die te werk waren gesteld op het commissariaat te Marowijne en lid zijn van de politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), zijn volgens parlementariër Ronny Asabina door districtscommissaris (dc) Theodorus Sondrejoe van Marowijne ontheven uit hun functie. ‘Wat mij is gerapporteerd, is dat zij op de eerste werkdag na de massameeting van V7 op kantoor zijn gegaan en te horen kregen dat zij tot nader order thuis mogen blijven. Ook werd aan hen medegedeeld dat hun plaats is ingenomen door nieuwe krachten.’ Volgens Asabina ligt er een politieke reden achter dit handelen. ‘In Moengo zijn er meer dan 100 Abop’ers aan een baan geholpen, die de plaats van zulke ambtenaren hebben ingenomen. Hun werk is ingenomen door mensen die niet eens zijn opgeleid, noch ervaring hebben. Het komt erop neer dat twee BEP’ers de laan zijn uitgestuurd.’
‘Het is niet de eerste keer dat men dit soort gedrag etaleert. Een zekere heer Asoiti, die 3 maanden geleden naar de NDP is gestapt, moest van de dc zijn dienstwoning ontruimen. Omdat hij dat niet heeft gedaan, is zijn stroomtoevoer afgesloten. De dc had zelfs de regionale vertegenwoordiger van SWM opgedragen om de watertoevoer af te sluiten. Die man heeft toen een rechtszaak aanhangig gemaakt. De rechter heeft de bestuursdienst toen opgedragen om de stroomtoevoer weer te herstellen.’
Dc mist bevoegdheid
Vanaf 2012 is de ressortraad van Albina niet voltallig. Een lid is verhuisd en 1 is overleden. Het toeval wil dat het in deze gaat om BEP’ers. Dus zouden BEP’ers moeten overnemen. De dc weigert zijn medewerking te verlenen om de procedure op gang te zetten zodat de ressortraad wordt bemand. ‘De houding die men aan de dag legt, is er één waar men doet voorkomen dat wij in het land der blinden wonen waar eenoog koning is. Wij hebben als samenleving voor een rechtsstaat gekozen. Wij zitten niet meer in het bos, waar de macht van de sterkste telt. We hebben gekozen voor democratie met gezonde normen en waarden. Dc Sondrejoe legt gewoon een dictatoriale houding aan de dag. En dat is afkeurenswaardig. Zelfs de minister is niet in staat en gewillig om de dc te corrigeren of op andere gedachten te brengen. De dc gaat zijn boekje te buiten. De dc mist ook de bevoegdheid om zo een besluit te nemen. Als jij mij niet aantrekt als ambtenaar, kan jij mij niet ontheffen uit mijn functie’, aldus Asabina.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!