Eerste verzekeringspasjes Nationaal Basiszorgverzekering uitgereikt

Eerste verzekeringspasjes Nationaal Basiszorgverzekering uitgereikt
Eerste verzekeringspasjes Nationaal Basiszorgverzekering uitgereikt (1)
Eerste verzekeringspasjes Nationaal Basiszorgverzekering uitgereikt (2)In het kader van de uitvoering van de Wet Basiszorgverzekering zijn er op 5 februari verzekeringspasjes uitgereikt aan personen die daarvoor in aanmerking komen. De verschillende verzekeringsmaatschappijen waren hierbij ook vertegenwoordigd. De Wet Nationale Basiszorgverzekering is op 9 oktober in werking getreden en heeft als doel alle ingezetenen in Suriname te verzekeren. ‘Tot nu toe hebben 43.701 ingezetenen zich geregistreerd. Bij de verwerking van de registraties zijn er 4 groepen geïdentificeerd, te weten werknemers, zelfstandigen, werklozen en arbeidsongeschikten’, deelde minister Alice Amafo mee.
Eerst pasje en dan controle van gegevens
De minister gaf aan dat er in de wet voorzieningen zijn getroffen voor personen, die niet in staat zijn om de premies te betalen. ‘Wij gaan uit van de informatie die wij hebben gekregen, maar de controle zal wel komen.’ Dit zei de minister om aan te geven dat er wel controle zal worden uitgevoerd op de informatie die door de verzekerden, die geen premie hoeven te betalen, is opgegeven.

Unu srefi go merk op taki unu libi go kenki tide

De voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings Simons, was er ook bij om de mensen toe te spreken en uit te leggen hoe hard het parlement aan de wet heeft gewerkt. ‘Wanneer ik door het land loop, hoor ik ook dingen. Soms hoor ik ook over het parlement. De regering heeft wel gewerkt om deze wetten tot stand te krijgen, maar als uw DNA er niet was, zou u vandaag niet hier zitten, want de regering kan geen wetten maken. Zij moet dat samen met de assemblee doen. Dus als men u vraagt wat uw parlement doet, zeg dan dat wij dit doen. Unu srefi go merk op taki unu libi go kenki tide’, beweert Simons.
Deze wet zal gezondheidszorg transformeren
De vicepresident, Robert Ameerali, maakte van de gelegenheid gebruik om het parlement, maar in het bijzonder Ronnie Brunswijk, te bedanken voor zijn doorzettingsvermogen. ‘Als het zo gemakkelijk was, dan was het al lang gekomen, het was er dan eigenlijk 40 jaren al.’ De vp gaf aan dat de regering de 3 sociale wetten tot een regeringsplan maakte om verwarring te voorkomen. Als het aan de ministeries zou worden overgelaten, zou het vanwege ministeriele belangen volgens de vp niet met zo een spoed worden afgerond. ‘De vorige regering was wel met een algemene ziektekostenverzekering gekomen, maar het ging nooit door de raad van ministers, omdat zij het belang van haar eigen electorale groep niet inzag. Deze wet zal de gezondheidszorg geheel transformeren’, meent Ameerali. Het misbruiken van de verzekeringspasjes bijvoorbeeld, zal volgens de vp niet meer mogelijk zijn, omdat er vroeg of laat een onderzoek zal worden gepleegd. ‘If yu abi wan karta onterecht in yu anu, lanti o puru ing na yu anu’, zei de vp tot slot.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!