Richard Kalloe: ‘Elias ongeschikt om over te nemen’

Rudolf Elias werd geacht per 1 januari 2015 op de stoel van Staatsolie-directeur Marc Waaldijk plaats te nemen. Inmiddels is bekend geworden dat het contract van de Staatsolie-directeur verlengd is tot na de verkiezingen. Bij de ingebruikname van de raffinaderij te Tout Lui Fout maakte president Bouterse de opvolging van Waaldijk bekend. Elias werd de juiste opvolger genoemd. Volgens Richard Kalloe is het niet waar dat Waaldijk zou willen vertrekken. ‘Meneer Waaldijk vertrekt niet, zijn contract wordt steeds verlengd. Hij moet eigenlijk een supermanager zijn, maar in werkelijkheid is hij een super corrupteling. Nu worden de inkomsten minder, waardoor de betalingen van de raffinaderij verspreid moeten worden. Hij moet dus wachten totdat alles betaald is, anders kan hij zijn commissie niet innen. Die raffinaderij die zij gebouwd hebben, is 200% duurder dan het zou kosten. Het kost nu meer dan een miljard. Terwijl het maximaal voor 350 miljoen gebouwd had kunnen worden, daarin inbegrepen commissie en corruptie. Daar zit er ongeveer 900 miljoen teveel in dus. Ik daag de mensen uit het tegendeel te bewijzen’, aldus Kalloe. De pr van Staatsolie wist te vermelden dat Waaldijk zijn zittingsperiode op 1 mei 2015 zal beëindigen en zoals de geluiden die binnen het bedrijf de ronde doen, zal Elias zijn plaats innemen.
‘Waaldijk moet dus aanzitten om ervoor te zorgen dat de betalingen plaatsvinden, zodat hij zijn commissie kan innen. Er zit niets anders in. Bovendien is Elias ongeschikt om over te nemen. Wanneer meneer Bouterse zegt, ‘de juiste man op de juiste plaats’, dan had je bij Staatsolie een chemisch ingenieur of een petrochemisch ingenieur moeten zetten. Elias is een civiel ingenieur. Hij weet van chemie evenveel als een kannibaal over de ruimtevaart.’
‘Het ethanolproject werd ook plotseling 300 procent duurder. Nu is men naar India gegaan om aan India te vragen om het project te financieren. Zo zijn er een heleboel dingen die men gedaan heeft, omdat de mensen die in de raad van commissarissen zitten en de aandeelhouders, compleet incompetent zijn, omdat men geen kaas heeft gegeten van wat er gebeurt in een petrochemisch bedrijf. Zij kunnen dus niet beoordelen welke investeringen juist zijn en welke niet’, zegt Kalloe.
‘Toen er overwinsten waren, heeft de aandeelhouder, toentertijd minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, gezegd dat Staatsolie de helft van de winsten voor zichzelf mocht houden en de andere helft aan de Staat moest geven. Zo kon de Centrale Bank over ruime deviezen beschikken, maar met die andere helft wist Staatsolie geen raad. Als je geld geeft aan mensen en zij geen raad mee weten, dan gaan zij logisch rotzooien met het geld’, vertelt Kalloe
De juiste reden van het handhaven van Waaldijk zou volgens Kalloe alleen kunnen worden achterhaald als het bedrijf zou worden doorgelicht. ‘Men probeert nu tijd te winnen om bewijzen te vernietigen en hun eigen portemonnee te vullen’, aldus Kalloe. In ieder geval is het argument van naturalisatie van Elias niet valide. Naturalisatie kan namelijk binnen een dag. En daar is sinds de aankondiging voldoende tijd voor geweest. Op de vraag waarom het contract van Waaldijk is verlengd, wilde de pr geen antwoord geven.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!