Politieke blokvorming

Alle politieke partijen hebben animo voor een eventuele coalitievorming om in het machtscentrum te kunnen participeren. Dit is trouwens het hoofddoel van elke politieke organisatie. Een aantal kleine partijen, de zogenaamde ‘todobere’ partijen en afsplitsingen, staan te popelen om ook een blok te vormen en als het maar enigszins kan, vooral met de grote partijen. Het moet een les zijn voor de oprichters van deze partijtjes die het jammer genoeg niet door hebben, dat het oprichten van zo een partij minder effect sorteert! Het is slechts verspilling van kapitaal en energie en het zorgt voornamelijk voor versnippering van stemmen. De minder sterke partijen binnen de V7, alsook binnen de Megacombinatie, zullen proberen om het maximale eruit te halen, want op eigen kracht betekenen ze haast niets! In de politiek gaat het zondermeer om de kwaliteit, maar de kwantiteit bepaalt heel veel. Artie Jessurun van DA 91 beweert het tegendeel, wetende dat ze niet eens een halve zetel waard zijn en wil over de ruggen van de anderen een zetel binnenhalen. Het kiezersvolk is nu meer dan ooit politiek bewust geworden en men wil zelf bepalen wie hun vertegenwoordigers moeten zijn. Zie het voorbeeld van de Saramaccaners. Zij willen na enkele perioden van de corrupte M.J. nu een andere keuze maken. Politici en leiders moeten zelf inzien dat na een lange zittingsperiode hun ideeën achterhaald zijn en velen blijven steken bij het oude, conservatieve en ze groeien niet mee met de laatste ontwikkelingen. De NPS en de VHP werden bevrijd van hun dictatoriale en conservatieve leiders, Johan Adolf Pengel (Jopie) en Jagernath Lachman (Jack van Oranje). Emile Wijntijn (PSV) heeft net als Ronald Venetiaan (NPS) de eer aan zichzelf gehouden en tijdig bedankt! Dankzij de actie van Bholanath Narain, een moedige strijder, werd Ram Sardjoe verdreven, die de VHP naar de verdoemenis heeft geholpen door zijn arrogantie!
Door ontevredenheid werden door VHP-prominenten enkele splinterpartijen opgericht, zoals Naya Kadam (Indra Jawalapersad), de PPP (Atta Mungra) en de BVD ( Chan Gobardhan / Dilip Sardjoe), later opgesplitst in De Nieuwe Leeuw o.l.v. Dharm Mungra. Binnen de NPS werd de PNP opgericht door enkele personen met klinkende namen als Just Rens, Frank Essed, Jules Sedney, André Kamperveen en Hans Prade. De NPS heeft ook drie dissidenten gekend t.w. Paul Somohardjo, Liesdek Clarke en Charles Lee Kon Fong.
De traditionele, conservatieve leiders binnen de Javaanse (Jawa) gemeenschap willen of kunnen nog geen afstand doen van hun posities. Willy Soemita zorgde voor een scheuring binnen de KTPI. Het resultaat is dat Oesman Wangsabesarie de NSK heeft opgericht. Paul Salam Somohardjo denkt nog niet aan verjonging. Wordt Raymond Sapoen, de ex- voorzitter van de Pendawa Lima, zijn opvolger? Hij is immers voorgedragen om president te worden binnen de logge V7. Ten slotte wil ik als een oprechte en neutrale Surinamer en schrijver o zo graag dat ons geliefd land tot grote hoogte komt!
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!