Verruiming schooltijden basisonderwijs niet voor 2017

‘Er moeten meer efficiënte uren gemaakt worden door studenten. Het zal komen. Iedereen moet betrokken worden en bewust zijn dat het nodig is.’ Dit zei minister van Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling tijdens zijn persbriefing. Hij ging uitgebreid in op het voornemen van het ministerie om de schooltijden voor het basisonderwijs in de toekomst te verlengen tot ongeveer 15:00 uur. Hij wilde allereerst meegeven dat dit doel niet voor aanvang van het schooljaar 2017-2018 bereikt zal worden en dan alleen als alles compleet volgens schema verloopt.
Adhin legde uit dat de faciliteiten wettelijk reeds gecreëerd zijn, maar dat het tenminste twee jaren zal duren voordat de faciliteiten voor de implementatie van langere schooltijden realiteit zijn. De mogelijkheid voor de uitbreiding van schooltijden is opgenomen in de nieuwe Wet Basisonderwijs. ‘We gaan niet ongegrond implementeren.’ Zo zijn er leerkrachten die speciaal opgeleid zullen moeten worden in ‘remedial teaching’, een LO-opleiding van twee jaar. Ook zullen de keukens op de scholen nog gebouwd moeten worden, de gebouwen en lokalen moeten bekeken worden op temperatuur en omvang en is de mogelijkheid voor landbouw aanwezig. Zorgcoördinatoren zullen getraind moeten worden, omdat de jongeren begeleiding nodig zullen hebben en de Flos (Federatie Leraren en Ouders Suriname) zal geïnstalleerd moeten worden. Niets zal zonder overleg met alle stakeholders geschieden, laat de minister weten.
Er zal een uitgebreide conferentie gehouden worden ten aanzien van de voornemens van Minov. De minister benadrukte wederom dat het vele voordelen met zich mee zal brengen als leerlingen langer op school zijn. Zij zullen optimaal en beter begeleid kunnen worden. Het zal niet zo zijn dat ze thuis nog moeten gaan studeren of huiswerk moeten gaan maken, omdat ze dit op school zullen doen onder begeleiding en mogelijk onder gunstigere omstandigheden dan thuis.

error: Kopiëren mag niet!