A-Combinatie nu éénpartijcombinatie

Met de recente uitstap van de Seeka van Paul Abena uit de ooit machtige A-Combinatie is deze nu officieel verworden tot een éénpartijcombinatie, waarvan de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) van coalitieleider Ronny Brunswijk nu de enige partij is. Voorzitter Paul Abena van Seeka is samen met BP-2011 van Linus Diko en de Plattelandbewoners Partij (PBP) van Armand Kanape een samenwerking aangegaan voor de komende verkiezingen. Dit samenwerkingsverband, dat dinsdag op een persbriefing in Tori Oso officieel is geproclameerd, draagt de naam ‘A Nyun Combinatie’. Voorzitter Ronnie Brunswijk en leider van A-Combinatie is verrast door het uittreden van Seeka uit het samenwerkingsverband. Volgens Brunswijk zou er formeel nog een gesprek moeten komen met Abena. De Abop-voorzitter zegt dat hij aan Seeka en alle andere partijen, die interesse voor een samenwerking met Abop hebben, had gevraagd hem de meerwaarde van hun partij te tonen. Abena zou echter niet in staat zijn geweest dat te tonen.
De A-Combinatie stond bekend als een overkoepelende politieke combinatie, die oorspronkelijk bestond uit de Seeka, Abop en de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP). De strubbelingen binnen de samenwerking ontstonden kort voor de verkiezingen van mei 2010, waarbij door onenigheid tussen de BEP en de Abop de kandidatenlijsten te laat werden ingediend. Hierdoor kon de combinatie niet in alle districten meedoen aan de verkiezingen. Niet lang na de formatie van de nieuwe regering werd de BEP uit de regering gezet. De BEP kon de dictatoriale houding van Brunswijk niet aan en stapte uit de combinatie. De BEP kan het niet verkroppen dat Abop heeft meegewerkt dat de BEP-ministers door president Desi Bouterse werden bedankt. Na de eerste reshuffling zijn onder meer twee BEP-ministers (Linus Diko van Regionale Ontwikkeling en Celsius Waterberg van Volksgezondheid) door Bouterse de laan uitgestuurd.
De fractie onder leiding van Ronny Asabina heeft niet voor de Amnestiewet 2012 gestemd, waardoor de Megacombinatie de BEP niet meer zag als de coalitie, maar als oppositie. Asabina en Rudolf Zeeman maakten vanaf toen geen deel meer uit van de coalitie, terwijl de twee overige BEP-leden, Diana Pokie en Waldie Ajaiso, de coalitie nog ondersteunen. Pokie is kort geleden nog overgestapt naar de Abop. De samenwerking in A-Combinatieverband loopt in mei ten einde. De combinatie bestaat formeel nog op papier.
FR

error: Kopiëren mag niet!