Hooghart: ‘Andere vakbonden vechten mij aan omdat ik de waarheid spreek’

‘Tripartisme is begonnen toen de blanken met elkaar in Europa vochten en de andere mensen van de koloniën meenamen om voor hun te vechten. Toen vroegen de mensen zich af: ‘als deze witte mensen Goden zijn, wat zijn wij?’. Vandaar dat er een basis is gekomen voor tripartisme. Politiek no lobi wrokomang. Bedrijfsleven no lobi wrokomang. Ze houden van de arbeid van de arbeiders. Het bedrijfsleven doet hetzelfde wat de kolonisatoren vroeger in Europa deden. Het bedrijfsleven krijgt ook die ondersteuning. Want politiek en kapitaal gaan samen. Wij zijn de underdogs. Waarom? Omdat de vakbeweging hier onderling vecht. Wij praten over deskundigheid, maar wat is deskundigheid zonder karakter? Den man no wan wan sma kisi wan benoeming, want den teki wan vergrootglas’, aldus Ronald Hooghart bij de herdenking van het 45-jarig bestaan van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) gisteren. Hiermee illustreert Hooghart dat er heel wat politieke steekspelletjes worden gespeeld bij het benoemen van ambtenaren. ‘Wij voeren een strijd als gekoloniseerde. Mensen zien ons nog steeds zo. En wij zien ons zelf ook zo. Er wordt nog hard gediscrimineerd in dit land. In alle kleuren en geuren. Op school discrimineert de leerkracht bijvoorbeeld de sociaal arme leerling’, vertelde Hooghart verder.
‘Minimumloon is heel belangrijk en ik ben blij dat het er is en ik zal er hard aan meewerken. Andere vakbonden vechten mij aan. Waarom? Omdat ik de waarheid spreek. Ik doe wat ik goed vind, en dan ben ik bereid het gevecht te leveren Robby Berenstein’, zei Hooghart, kijkende in de richting van Robby Berenstein, die ook aanwezig was.
‘Tide na wan verjari-oso-dey. Ano fu kon koti odo’, stelde Berenstein op zijn beurt. ‘Wij gaan de dag niet verpesten, dus zullen we niet reageren op alles wat meneer Hooghart heeft gezegd. Je denkt dat jij alleen de waarheid uitspreekt. Dus alle leden van Ravaksur zijn leugenaars? Wij doen ook datgene waar wij geloof in hebben’, voegde de C47-voorzitter aan toe.
Minister Michel Miskin van ATM merkte op dat Hooghart niet telkens de nadruk erop moet leggen dat er binnen de vakbeweging steeds gevochten wordt. ‘Er wordt overal gevochten en niet alleen binnen de vakbeweging’, merkte de minister op.
‘We missen een belangrijk element in het samenleven. We hebben niet geleerd om samen te leven. We hebben geleerd om elkaar te zwepen. Sinds mijn 17de jaar lees ik over zaken die in de wereld gebeuren. Voor mij is het allerbelangrijkste, hoe wij de mens moeten behandelen. Arbeiders worden in dit land mishaagd. En dit heeft met 500 jaren kolonisatie te maken’, meent de CLO-voorzitter. Hooghart beweert dat het de kolonisatoren zijn die een beeld van minderwaardigheid hebben geschapen voor de gedekoloniseerden. ‘De kolonisator is God, en de gekoloniseerde is ondergeschikt.’
‘Mi ooktu kweki na kerki, mi no abi neks tegen kerki. Maar mi waka lontu furu en mi sji san e psa na a grontapu. Mi feni a christendom onverdraagzaam. A onverdraagzaam en a jepi West-Europa fu vernietig den blakawang.’ Hiermee probeerde Ronald Hooghart een reactie te geven op de dankdienst in verband met het 45-jarig jubileum van het ministerie van ATM.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!