Schalkwijk zegt lidmaatschap DOE op

1 Schalkwijk zegt lidmaatschap DOE opMedeoprichter en voormalig voorzitter van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), dr. Marten Schalkwijk, heeft middels een schrijven zijn lidmaatschap bij de partij opgezegd. Schalkwijk zou niet tevreden zijn met de interne gang van zaken in de partij en werd ook nauwelijks betrokken door het bestuur. In de brief geeft hij daarom duidelijk aan dat de partij, ondanks weinig kader, in de afgelopen jaren heeft nagelaten gebruik te maken van zijn expertise. Ook zijn zaken binnen de partij die hem veel zorgen baren. Hieronder valt het gebrek aan belangstelling voor de lokale ontwikkeling, wat één van de belangrijke grondbeginselen van de partij was. Volgens de wetenschapper heeft het bestuur van de partij in de afgelopen vijf jaar belangrijke ressorten, als Coeroeni, niet bezocht ofwel in de partij betrokken. De volksvertegenwoordigers en kiezers in het ressort voelen zich daarom tekort gedaan door het gebrek aan belangstelling en hebben het idee gekregen dat de partij niet om de arme bevolking geeft. Inmiddels ziet hij dat andere partijen meer belangstelling voor deze gebieden hebben getoond, maar ziet hij nog steeds geen actie vanuit het bestuur.
Schalkwijk vindt dat de partij in eerste instantie voor politiek-bestuurlijke hervorming stond. Echter ziet hij dat er in de afgelopen jaren geen enkele initiatiefwet door de partij in De Nationale Assemblee (DNA) is ingediend om enige hervormingen teweeg te brengen. Verder heeft de partij in het verleden intern steeds gehekeld de concentratie van de macht in handen van een enkeling, zodat verwacht mocht worden dat na de verkiezing van de voorzitter tot lid van de DNA, de leiding van de partij zou worden overgedragen. Hiermee zou het enige DNA-lid van de partij volledig op zijn taak als volksvertegenwoordiger kunnen concentreren, terwijl een ander team kon werken aan het organisatorisch opbouwen van de partij. Naast de voorzitter die ook assembleelid is, hebben in de partij in de afgelopen jaren geen andere personen zich geprofileerd, waardoor de kritiek van buitenaf te vaak is dat DOE op een ‘one-man’ show lijkt. Hij geeft Breeveld wel een pluimpje voor het werk dat hij in de afgelopen periode als DNA-lid heeft verricht, maar de politieke partij dient volgens Schalkwijk meer wortels te schieten in de lokale gemeenschappen door burgers te laten participeren. Hierdoor is bij de multi-etniciteit van de partij ook versmalling opgetreden.
Breeveld bevestigt opzeggingsbrief
Carl Breeveld, de huidige voorzitter van de partij, bevestigt tegenover Dagblad Suriname dat de oud-voorzitter zijn lidmaatschap heeft opgezegd. Echter vindt hij niet juist om de man eerst een antwoord via de media te geven alvorens de gesprekken persoonlijk zijn gevoerd. Hij geeft wel aan dat DOE zich in de afgelopen jaren zeer nationaal heeft opgesteld, door altijd beslissingen in ’s lands belang te nemen. Schalkwijk heeft samen met zeven anderen de politieke partij DOE opgericht in december 1999. Na de voorzitter, Monique Essed-Fernandes, was hij de tweede persoon. Schalkwijk was belast met de functie van secretaris. Toen de toenmalige voorzitter stopte, nam hij het stokje over, geeft Breeveld te kennen. Hij is tot 2009 het boegbeeld en voorzitter van deze partij geweest. Het scheelde ongeveer 200 stemmen of hij was DNA-lid geworden in 2005. Carl Breeveld heeft hem in 2009 opgevolgd en heeft de eerste zetel voor DOE weten te behalen.
FR

error: Kopiëren mag niet!