Richard Kalloe: “Overname Suralco is een propagandaverhaal”

“Een leuke verrassing voor de roofbouwersclub in ons land, die denken te kunnen blijven parasiteren op roofbouw van natuurlijke hulpbronnen. Nu nog een grote smelterij voor schrootstaal opzetten. Daar ben ik al mee bezig, ik bied 1 USD voor de nieuwe Staatsolie raffinaderij”. Dit is het statement van econoom Richard Kalloe.
Propagandaverhaal
Het verhaal van de overname van Suralco is volgens de econoom een propagandaverhaal. De Wereldbank verwacht dat de prijzen van metalen zullen dalen. Aluminium is niets anders dan geblikte energie. 80% van de kosten van aluminium zijn energiekosten. “Jij hebt al problemen om EBS van energie te voorzien, waardoor wij tarieven krijgen die duurder zijn, terwijl wij beschikken over goedkopere energiebronnen. Als Suralco zelf de bauxietsector niet kan draaien dan zie ik niet in dat wij het gaan kunnen draaien. Wat er nog bij komt kijken, is dat al die tijd men heeft kunnen teren van inkomsten uit bauxiet en aardolie. Men heeft een heleboel ontwikkelingshulp gehad en vervolgens het ambtenarenapparaat vol gegooid met luilakken. Zo heeft men EBS ook volgegooid met haar aanhang, met enorm hoge salarissen. Daardoor gaat de kostprijs van EBS omhoog. EBS is een monopolist, dus gaan ze het afwentelen op de consument. Dit beleid zal duren totdat de bevolking op straat komt. Het beleid dat men nu voert in een land met zoveel natuurlijke hulpbronnen is in feite om de mensen duidelijk maken dat “wij armoede gaan verschaffen tot dat jij in opstand komt”. “Als men niet in staat is dit land tot ontwikkeling te brengen dan moet men dat zeggen en niet aan de macht willen komen”. Een bedrijf als Suralco is allang bezig zichzelf uit de grondstoffensector terug te treken, omdat het bedrijf teveel concurrenten heeft. Suralco gaat zich meer concentreren op de productontwikkeling op basis van aluminium.
Typisch Surinaams probleem
“Het probleem bij ons is dat al die mensen die praten over het opbouwen van het land, niet eens een plan hebben om het land op te bouwen. Je kunt alleen praten over het opbouwen van een land als je beschikt over een goed doordacht plan dat uitgewerkt is in concrete projecten en gebaseerd is op een ontwikkelingsvisie”. Kalloe noemt als voorbeeld het vijfjaren ontwikkelingsplan. “De NPK regering heeft alles weggegooid, omdat zij het land niet wilden ontwikkelen en het geld wilden opmaken. De mensen die nu in de oppositie zijn zeggen dat ze het land willen ontwikkelen, maar wat ze niet zeggen is dat ze al die tijd verkeerd gehandeld hebben. Je moet de moed opbrengen om de gemeenschap te kunnen zeggen dat jij al die tijd fout bent geweest. Maar als je volhardt in die oude strategie, forget it”, aldus Kalloe.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!