Vele varkens maken de spoeling dun bij positieverdeling G-7

Het spreekwoord ‘vele varkens maken de spoeling dun’ blijkt een extra impact te hebben bij de positieverdeling binnen de G-7 wat betreft de kandidaten op DNA-niveau. De PL wil haar aantal zetels van 6 behouden, maar de partij is tegelijkertijd bereid om in te leveren in staatsbelang. Feit is dat de VHP, NPS en de PL het eens zijn over de posities. De SPA, DA91 en de BEP kijken nog reikhalzend uit naar de vervolgbesprekingen.
De PL wil haar beide zetels behouden in Commewijne, maar ook de VHP wil haar positie behouden in dit district. Behalve deze 2 partijen willen ook de KTPI en de NPS elk een zetel in Commewijne. Om de KTPI en de NPS tevreden te stellen, moet PL één van haar zetels inleveren. Het is nog niet duidelijk of dit het geval zal zijn. Of er zal een keuze gemaakt worden tussen de NPS en de KTPI aan de hand van de sterkte van beide partijen in het district. De vraag is of PL in landsbelang één zetel zal inleveren of moet er een keuze komen tussen de KTPI en NPS. De NPS gaat uit van de sterkte van Remy Pollack, die een aantal keren nog net een zetel miste. Maar Remie Pollack is sedert geruime tijd de burgervader van Commewijne en kan niet meer gekandideerd worden. Pollack heeft altijd verklaard dat hij de NPS nimmer de rug heeft toegekeerd.
In Paramaribo is vooral de positionering van DA91 en SPA het probleem. Beide partijvoorzitters zijn van oordeel dat de partijleiders de plaatsen 1 tot en met 7 moeten bezetten. Maar de VHP, NPS en PL denken daar anders over en willen een rangschikking naar sterkte. Sowieso krijgt NPS plek 1, VHP plek 2 en PL plek 3. Verder heeft PL ook nummer 14 kunnen bemachtigen.
In Wanica is de PL tevreden met plek 4 en 7. De nummers 1, 2 en 3 zullen opgeëist worden door de VHP. SPA en BEP zullen dan naar 5 en 6 moeten schuiven.
In Saramacca komt VHP op 1 en PL op 2. Voor nummer 3 kunnen in aanmerking komen NPS of KTPI. De NPS wil graag een post en wil wederom Tineswar Gangaram Panday hier posteren.
NPS heeft verder in Coronie en Para de nummer 1 positie. PL bezet hier de nummer 2. De BEP zal naar alle waarschijnlijkheid Marowijne, Sipaliwini en Brokopondo leiden.
Paul Somohardjo gaf eerder te kennen dat de verschillende partijen op grond van hun eigen kracht en sterkte zetels moeten behalen. Na de verkiezing kunnen zij dan nimmer het verwijt geslingerd krijgen dat zij over de ruggen van andere partijen heen, stemmen hebben behaald. Dit verwijt heeft vooral de NDP gemaakt aan haar ex-partners gedurende de afgelopen periode.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!