India en Suriname houden vijfde commissievergadering

indiaDe vijfde vergadering tussen India en Suriname heeft op dinsdag 13 januari 2015 plaatsgevonden in New Delhi. India en Suriname hebben het hele programma van bilaterale betrekkingen besproken, met inbegrip van politiek, economie en handel, traditionele medicijnen, technische samenwerking, onderwijs en consulaire en culturele kwesties. De vergadering werd gezamenlijk voorgezeten door de Indiase minister V.K. Singh en de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin. Minister Lackin leidde de Surinaamse delegatie, bestaande uit minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling, governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname en ambtenaren. Lackin is zondag gearriveerd in New Delhi.
Een officieel persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de twee ministers ook diverse regionale en multilaterale kwesties bespreken. Tegen het eind van de middag vond de kennismaking met de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Sushma Swaraj, plaats. De lijvige Surinaamse delegatie reisde woensdag door naar Agra en vertrekt vrijdag uit India.
De ministers spraken hun vertrouwen uit dat het houden van de Gemengde Commissievergadering op regelmatige basis de bestaande bilaterale samenwerking tussen de twee landen verder zou versterken en verdiepen. Lackin legde ook een beleefdheidsbezoek af aan de minister van Spoorwegen, Suresh Prabhu, terwijl Adhin de onderminister van Cultuur, Mahesh Sharma, bezocht.
In 2008 hebben partijen elkaar voor het laatst ontmoet tijdens de vierde gezamenlijke commissievergadering in Paramaribo. De Indiase ambassadeur Subashini Murugesan heeft zich ingezet voor vervolggesprekken. De Indiase juniorminister Anand Sharma heeft in 2008 een IT-centrum als geschenk aangeboden aan Suriname, dat onbenut is gebleven. Tijdens de 2008-vergadering heeft India de vierde kredietverstrekking met additioneel 30 miljoen Amerikaanse dollar uitgebreid. Suriname heeft door de jaren heen geen projecten ingediend. Suriname heeft tot dusver de Indiase kredietverstrekkingen ter waarde van 57 miljoen Amerikaanse dollar gebruikt voor onder andere de aanleg en bouw van de 161 KV transmissie – en onderstations, pompgemalen, de aanschaf brandweervoertuigen en drie Chetak helikopters. De kredieten worden tegen zachte leningspercentages voor een periode van vijftien jaar aangeboden.

error: Kopiëren mag niet!