Muntslag wordt uitgeleverd aan VS

Edmund Quincy Muntslag mag op bevel van rechter Marcia Ayers-Caesar in Port of Spain, Trinidad en Tobago, uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten van Amerika. Als alles goed zit, zal Muntslag mogelijk tegen eind januari uitgeleverd worden. Tot dan heeft zijn verdediging nog de tijd om een laatste poging te doen Muntslag op Trinidad te houden. De rechter besliste donderdag dat de juridische vertegenwoordigers van de Amerikaanse justitie voldoende bewijs hebben aangedragen om zijn uitlevering te rechtvaardigen. De Amerikaanse overheid wil de Surinamer berechten voor vermeende samenzwering om tien kilo cocaïne te smokkelen naar de VS. In een laatste poging om uitlevering te voorkomen, heeft Muntslag zijn advocaat Keith Schotland na het geding aangegeven dat zijn cliënt van plan is een ‘habeas corpus’ bevelschrift naar de hoge raad in Port of Spain te sturen om hem vrij te laten uit de gevangenis. Op basis van het ‘habeas corpus’ principe heeft een ieder die zonder rechterlijke tussenkomst de vrijheid is ontnomen, recht op een spoedig rechterlijk oordeel daarover. Muntslag is op 29 augustus 2013 tegelijkertijd met Dino Bouterse door Amerikaanse autoriteiten gearresteerd voor wapen- en drugssmokkel. Samen met Muntslag heeft Bouterse in 2013 succesvol tien kilo cocaïne op een vliegtuig naar de VS geplaatst. De drugs werden op Trinidad en Tobago onderschept, waar Muntslag werd aangehouden. Dino Bouterse werd in Panama aangehouden.
Uitspraak zaak Dino Bouterse in februari
Volgens de Amerikanen gebruikte Bouterse zijn positie als hoofd van de Surinaamse antiterreureenheid ook om ‘personen te assisteren van wie hij dacht dat het Hezbollah-leden waren’. Volgens openbaar aanklager Preet Bharara in New York heeft Dino Bouterse grote aantallen mensen, die verdacht worden van lidmaatschap van de terreurorganisatie Hezbollah, Surinaamse paspoorten aangeboden. Hij zou daarvoor miljoenen Amerikaanse dollars hebben gevraagd. Met Suriname als permanente basis zouden zij aanslagen kunnen voorbereiden op Amerikaanse doelen. Achteraf bleken het undercoveragenten te zijn van de Amerikaanse Drugsbestrijdingsdienst, de DEA. De aanklager legde in de dagvaarding uit hoe Bouterse is gefilmd, onder meer tijdens het plannen van drugstransporten en het steun willen verlenen aan terreurorganisatie Hezbollah. Het Amerikaanse OM stelt verder dat Dino Bouterse met deze undercoveragenten heeft gesproken over het opzetten van trainingskampen voor de Hezbollah in Suriname. Hij verschafte een agent een vals paspoort waarmee hij Suriname kon binnenkomen om een trainingslocatie te inspecteren.
In de zaak van Dino Bouterse komt op 10 februari 2015 een uitspraak. In augustus vorig jaar bekende Bouterse in ruil voor mogelijke strafvermindering, gedeeltelijk schuld aan de tenlastelegging. Zijn advocaten zeiden dat dit deel was van hun verdedigingsstrategie. Volgens internationale strafadvocaten zou de zaak van de Amerikaanse justitie niet zo sterk zijn, omdat het bewijs via uitlokking is verkregen. Niet Bouterse zou actief op zoek zijn gegaan naar mensen om de strafbare feiten te plegen. Hij werd door de Amerikaanse drugsagenten benaderd. Bouterse, zoon van president Desi Bouterse, riskeert een gevangenisstraf van minimaal vijftien jaar. In het ergste geval krijgt hij levenslang. Het juridisch verzet tegen Muntslag zijn uitlevering liep al sinds zijn aanhouding op verzoek van de Amerikaanse justitie. Muntslag is tijdens het proces op de hoogte gehouden van wat er werd gezegd door een Nederlandse vertaler. De advocaten van Muntslag hebben tot 23 januari de tijd om een bezwaarschrift in te dienen.
FR

error: Kopiëren mag niet!