Ramnandanlal: “We kunnen onze inkomsten en uitgaven niet nauwkeurig voorspellen”

Henk Ramnandanlal.1Parlementariër Henk Ramnandanlal meent dat het probleem van de schommelende koers waarmee de regering te maken heeft, niet een nieuw probleem is. Volgens de parlementariër hebben we dit probleem bij de voorgaande regeringen ook gehad. “Het probleem wat wij vandaag de dag in de economie zien, is een structureel probleem dat door deze regering ook onvoldoende is aangepakt”, deelt de parlementariër de krant mee. “Het structurele probleem is dat een aantal zaken aangepakt moet worden. Op de eerste plaats gaat het om de financiële huishouding van de Surinaamse overheid en op de tweede plaats de structuur van onze economie waar wij erg veel afhankelijk zijn van de mijnbouwsector.”
Volgens Ramnandanlal worden onze uitgaven al jaren 30 tot 40% onnauwkeurig begroot. “Van alles wat we aan uitgaven begroten, realiseren we slechts 60%. Aan de inkomstenzijde zien wij de afgelopen 12 tot 13 jaren juist een overrealisatie. De eerste stappen om dit probleem op te lossen behelzen het evalueren van het financieel systeem door DNA, het invoeren van een nieuw financieel systeem en het versterken van de Rekenkamer. Maar we zullen verder moeten gaan om deze problemen in voldoende mate op te lossen.” Ramnandanlal legt de nadruk op het feit dat er niet goed wordt begroot. “We kunnen onze inkomsten en uitgaven niet nauwkeurig voorspellen, waardoor steevast elke regering in een cashflowprobleem terecht komt.”
“De exponenten van de vorige regering moeten geen kritiek leveren, want die
hebben getracht het probleem te camoufleren met de Nederlandse ontwikkelingshulp. Dit is een structureel probleem waar de vorige regering ook mee te maken had en niets aan heeft gedaan. Deze regering heeft tenminste getracht een aantal stappen te zetten om het probleem op te lossen, kennelijk niet in voldoende mate, omdat ook deze regering met een cashflowprobleem te maken krijgt en de Surinaamse SRD ook weer onder druk is komen te staan.”
Volgens Ramnandanlal wordt vanuit opportunistische redenen kritiek geleverd. Hij heeft liever dat degenen die kritiek leveren, oplossingsgericht praten. “Het is dus een structureel probleem waar er een structureel antwoord op moet worden gegeven door ons of door welke regering dan ook die hierna gaat aantreden. We zullen de hervormingen waarmee in deze regeerperiode is gestart, moeten voortzetten.”
“We weten wat de oorzaken zijn. We hebben een aantal stappen ondernomen, maar het is duidelijk dat deze niet voldoende zijn in tegenstelling tot de vorige regering die volledig heeft gesteund op de ontwikkelingshulp en helemaal niets heeft gedaan”, aldus Ramnandanlal.

error: Kopiëren mag niet!