Rachied Doekhie: ‘Pahlad moet eens de waarheid spreken’

Charles Pahlad op een VHP-ressortmeeting te Houttuin
Charles Pahlad op een VHP-ressortmeeting te Houttuin
‘Pahlad moet eens de waarheid spreken’, reageert Rachied Doekhie, hoofdbestuurslid tevens assembleelid van de NDP, over de overstap van Charles Pahlad naar de VHP. Hoewel het volgens Doekhie geen verrassing is voor de NDP dat Pahlad voor de oranje partij heeft gekozen, stelt hij dat Pahlad de ware toedracht van zijn overstap moet verkondigen en niet de drogreden moet gebruiken van corruptie binnen de NDP. ‘Als er over corruptie gesproken moet worden, is meneer Pahlad de laatste die zou moeten praten.’ Volgens Doekhie heeft Pahlad de paarse partij de rug toegekeerd vanwege persoonlijke redenen.
Plotseling was niets van de NDP goed
Vanaf 2012 functioneerde Pahlad niet meer actief binnen de partij. ‘Plotseling was niets van de NDP goed. Alles kraakte hij af.’ Pahlad was niet eens aanwezig in het parlement het afgelopen jaar bij de aanname van de sociale wetten. ‘Hij is toen samen met de VHP-assembleeleden weggelopen. Tegen drie uur in de ochtend stonden we voor zijn deur.’ Toch heeft hij zijn medewerking niet verleend. Premdew Lachman, assembleelid van Nieuw Suriname uit Nickerie, werd bereid gevonden om quorum te verlenen voor het kunnen aannemen van de sociale wetten.
Al afscheid genomen van Pahlad
Doekhie memoreert dat Pahlad vanwege zijn 72-jarige leeftijd in 2012 had aangekondigd dat hij niet meer actief zou participeren binnen de NDP. ‘In het bijzijn van mij, Bouterse, Gopie, Abrahams en Linger zei hij dat hij het rustig aan wil doen.’ Dit gesprek vond plaats in Ocer. De NDP’ers hebben Pahlad het verzoek gedaan om actief te blijven binnen de NDP, maar hij bleef bij zijn standpunt. ‘Dus toen hadden we in feite al afscheid genomen van Pahlad. Hij zei dat hij zijn oude dagen wilde doorbrengen met zijn kleinkinderen.’ Volgens Doekhie werd toen het besluit genomen om Rabin Parmesar aan te stellen als de coördinator van Wanica. Totdat Pahlad weer opdook en de trekkersrol op zich wilde nemen. ‘Ja, want de pas moest gesneden worden voor Parmesar.’
Joeloemsingh niet zomaar dc van Nickerie
Doekhie beklemtoont eveneens dat Pahlad diverse malen heeft aangehaald dat hij nooit enige gunst aan de NDP heeft gevraagd, ook niet voor zijn kinderen. Maar opmerkelijk is dat de huidige districtscommissaris van Saramacca, Rewin Jiawan, een zoon van Pahlad is. Bij zijn aanstelling was hij dc van Wanica. Deze post van burgervader was eerst beloofd aan Wedperkash Joeloemsingh. ‘Dus Joeloemsing uit Wanica is niet zomaar de dc geworden helemaal in Nickerie. Meneer Pahlad moet eens de waarheid praten en ophouden te zeggen dat hij nooit iets heeft gevraagd aan de NDP.’

Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!