Doekhie: “Hardeo Ramadhin is geen analyticus, maar autowachter”

Recentelijk heeft de politiekanalyticus Hardeo Ramadhin op weg naar de verkiezingen de politiek in Suriname geanalyseerd en de bevindingen gepubliceerd via de elektronische nieuwssite GFC Nieuws. Hij komt tot de conclusie dat de Nationale Democratische Partij (NDP) na de komende verkiezing in de oppositiebanken belandt. Hij zegt dat met het vertrek van Nieuw Suriname (±3.000 stemmen), de KTPI (± 6.000 stemmen) en de Marronstemmen in Paramaribo en Wanica (± 13.000 stemmen) de NDP nu al landelijk is gereduceerd met ongeveer 22.000 stemmen. Volgens hem komt de NDP met de ondersteuning van Abop en PDO niet verder dan 30% van de landelijke stemmen. Ramadahin meent dat met de komst van de nationale leider Chandrikapersad Santokhi als nieuwe VHP-voorzitter, zeker de helft van de 25.000 mensen die op Parmessar, Doekhie en Abdoel lijken en op 25 mei 2010 op de NDP gestemd hadden, zal terugkeren van de NDP naar de ‘nieuwe combinatie’.
Parlementariër tevens NDP-topper Rashied Doekhie hiermee geconfronteerd, betwijfelt het of Ramadhin inderdaad kundig is om analyses te maken. “Deze man heeft na ettelijke keren te zijn afgewezen tijdens zijn studie, alleen vanwege zijn leeftijd zijn diploma behaald. Laat hij eens een een analyse maken waarom de vorige voorzitter van de VHP, Ramdien Sardjoe, hem bijkans drie weken voor de verkiezingen uit Nickerie heeft weggejaagd. Laat hij vertellen waarom hij op de schoot van Bouterse was komen zitten toen ik hem zei dat hij een autowachter is. Hij praat over de NDP en waarom niet over een partij die hij heeft opgericht en slechts uit zijn gezin bestaat”, zegt Doekhie. Volgens Doekhie analyseerde Ramadhin ook dat de PL landelijk slechts twee zetels zou behalen. “Maar plotseling nadat de PL naar de VHP is gegaan, is ze nu sterk genoeg”, vindt Doekhie. Volgens de NDP’er is nog nooit een prognose van Ramadhin uitgekomen of heeft de realiteit aan de grens gelegen van wat hij heeft geanalyseerd. Doekhie vindt het erg dat Santokhi ‘naar deze man luistert, want hij zal achteraf lelijk op zijn neus kijken’.
Ramadhin:“Die cijfers komen van het hoofdstembureau”
Hardeo Ramadhin geconfronteerd met het commentaar van Doekhie zegt dat hij niet in discussie kan treden met iemand die geen kennis heeft van statistieken. “De cijfers komen niet van mij, maar van het hoofdstembureau. Het zijn officiële cijfers die komen van de uitslag van de afgelopen verkiezingen”, zegt Ramadhin. Het zijn volgens hem feiten die hij heeft gepubliceerd. Hij heeft veel onderzoekingen verricht, alvorens een prognose te maken. Momenteel is hij bezig met een enquêteonderzoek in Nickerie in aanloop naar de verkiezingen. Volgens Ramadhin hoeft niet een ieder het eens te zijn met zijn prognoses. “Ik heb geen behoefte om in te gaan op analyses van Doekhie. Ik kan niet reageren op riooluitspraken van anderen. Ik ben een volledig bevoegd docent op de universiteit. Daarnaast ben ik ook geograaf en ben daarom kundig op mijn vakgebied. Ik vind het niet erg als Doekhie niet eens is met mijn prognose, maar laat hij met een goede reden en zijn eigen onderzoekingen komen. Dan kunnen wij wel in discussie treden”, zegt Ramadhin.

error: Kopiëren mag niet!