Michel Sjak Shie ontheven uit alle functies op Mariënburg

Michel Sjak ShieSinds juni 2014 is de ‘vereffenaar van Mariënburg’ Michel Sjak Shie ontheven uit alle functies op Mariënburg. Aldus vermeldt een advertentie van het ministerie van RGB in de extra regeringsbijlage in de media op 12 december 2014. Het archeologisch onderzoeksteam heeft een collage van deze advertentie verspreid onder alle politieposten in het district Commewijne. ‘Eindelijk’, zegt de archeoloog Benjamin Mitrasingh, ‘want wij zijn sinds maart van dit jaar “on hold” gezet door het bestuur van de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI), onder leiding van voorzitter Shabir Ishaak en de secretaris, advocaat Ramesh Malahe’. Na het verschijnen van deze advertentie heeft de SHI Mitrasingh ook in kennis gesteld van een brief van het advocatenkantoor Van Dijk-Silos, over een voorstel om het conflict op te lossen tussen de SHI en Maureen Silos ‘die zich de eigenares waant van het onderzoeksgebied van het massagraf van 1902 op Mariënburg’. In het schrijven van het advocatenkantoor wordt aan de SHI gevraagd of er in het conflict met Maureen Silos, alles niet in ‘der minne’ geschikt kan worden.
Unaniem heeft de SHI, samen met al haar werkarmen, ‘neen’ hierop gezegd. Dit voornamelijk vanwege het feit dat Silos met geen enkel bewijs kan komen, waaruit zou moeten blijken dat zij de eigenares is van het onderzoeksgebied van de SHI. Dat heeft zij niet kunnen doen op de politiepost op Mariënburg en ook niet op het kantoor van het districtscommissariaat van Commewijne op Nieuw Amsterdam. Volgens Mitrasingh hoefde dit echt niet zo ver te komen, omdat ‘onderzoekers’ zulke zaken onderling met elkaar regelen. ‘Maar je komt niet naar mij toe, om mij te zeggen dat ik op jouw grond bezig ben, dat ik daar vergif gebruik en grote gaten heb gemaakt. Toen dacht ik opeens weer aan de sterke verhalen van Sjak Shie over de rijen investeerders die sinds jaren popelen om naar Mariënburg te komen, ons onderzoek in de kampong en zijn geweldige landmeter. Allemaal verzonnen verhalen en dat heeft Sjak Shie twee jaar lang volgehouden.’

error: Kopiëren mag niet!