AirAsia: Wrakdelen en passagiers zijn van QZ8501

aisa1
asia2In de Javazee bij Borneo waar gezocht wordt naar sporen van het verdwenen vliegtuig van AirAsia zijn eerder vandaag zeker veertig lichamen geborgen. Ook zijn er brokstukken van een rood-wit vliegtuig aangetroffen. Dat meldden de Indonesische autoriteiten. De vliegmaatschappij bevestigde zojuist dat het inderdaad gaat om de verdwenen vlucht QZ8501. Niemand heeft de ramp overleefd, zo vertelde de Indonesische president Joko Widodo. Tijdens een persconferentie vertelde Widodo dat het nog niet duidelijk is wat de oorzaak van de crash is. Tevens zei hij datt hij meedeelt in de gevoelens van de nabestaanden. De geborgen lichamen worden overgebracht naar een schip van de Indonesische marine. Indonesische autoriteiten hebben tegenover de krant Jakarta Post bevestigd dat het om de brokstukken van een rood-wit vliegtuig gaat, dezelfde kleuren als de verdwenen Airbus van AirAsia. Iets na het middaguur (Nederlandse tijd) bevestigde de vliegmaatschappij dat het om haar vliegtuig gaat.
Schaduw
De geborgen lichamen waren opgezwollen, maar intact. Van sommige is in ieder geval bekend dat ze geen reddingvesten om hadden. De objecten en lichamen werden gevonden 170 kilometer ten zuiden van Pangkalan Bun en op ongeveer 10 kilometer van de plek waarop vlucht QZ8501 van de radar verdween. In hetzelfde gebied heeft een Indonesische Hercules in het heldere water van zo’n 20 tot 30 meter diep, een schaduw in de vorm van een vliegtuig gezien. Dat meldde Bambang Sulistyo, hoofd van het Indonesische reddingsteam. Een piloot van de Hercules zegt tegen de Jakarta Post dat hij vanuit de lucht lichamen, tassen en wrakstukken zag drijven. ,,We dachten dat de passagiers nog leefden en ze naar ons zwaaiden. Toen we dichterbij kwamen zagen we dat ze dood waren.”
Oproep
Nabestaanden van de inzittenden van het verdwenen vliegtuig werden na de vondst door de autoriteiten opgeroepen zich te verzamelen in het hoofdkwartier van de zoekoperatie op het vliegveld van Surabaya. Zij werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Tijdens een persconferentie lieten de autoriteiten enkele van de in zee gevonden voorwerpen zien. De objecten en lichamen dreven in de zee tussen de eilanden Sumatra en Borneo. Indonesische media lieten op televisie beelden zien van twee grote objecten met oranje, witte en grijze stukken. Ook zijn er foto’s gemaakt waarop dingen te zien zijn die lijken op reddingsvesten, een noodglijbaan en een vliegtuigdeur, en werden er een koffer en een zuurstoffles gevonden.
Baas AirAsia twittert condoleances
De directeur van AirAsia, Tony Fernandes, heeft via Twitter zijn condoleances overgebracht aan familieleden van de inzittenden van het verdwenen vliegtuig van AirAsia, vlucht QZ8501.,,Mijn hart is gevuld met droefheid voor alle families van QZ8501. Namens AirAsia mijn condoleances voor iedereen. Woorden kunnen niet uitdrukken hoe erg ik het vind”, twitterde Fernandes.
Zoektocht
Voor de zoektocht zijn meer dan 1100 reddingswerkers ingezet uit onder meer Indonesië, Singapore, Australië, Maleisië en Zuid-Korea. Er worden ongeveer 30 schepen en 21 vliegtuigen gebruikt. Aan boord van het vliegtuig, dat van Surabaya in het oosten van het Indonesische eiland Java op weg was naar Singapore, waren 162 mensen, voornamelijk Indonesiërs. Vlucht QZ8501 was zondagochtend opgestegen en verdween van de radar toen het slecht weer was. De piloot had net daarvoor van de verkeersleiding toestemming gevraagd om hoger te mogen vliegen om wolken te ontwijken. (AD)

error: Kopiëren mag niet!