SJF en SKA benoemen sporters van het jaar

1 Judokarate 1
1 Judokarate 2De Surinaamse Judo Federatie (SJF) heeft samen met de Surinaamse Karate Associatie (SKA) een fantastisch gala gehouden voor hun vechters. In een mooi versierd Surinaams Olympisch Centrum (SOC), werden judoka’s en karateka’s, die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in 2014, in de bloemetjes gezet. Tot judoka’s van het jaar zijn gekozen Yigal Kopinsky en Tatjana Sommandas. Tot de meest belovende judoka’s zijn benoemd Sequino Albertzoon en Britney Jubithana. De karateka van het jaar 2014 is geworden bij de heren Jason Chehin en bij de dames Nagaja Djoe. De meest belovende karateka’s zijn geworden Thiery Deel en Serena van Dijk. Speciale awards heeft de SKA uitgereikt aan: Amar Santhoki: Sensei van het jaar, Andre Jokhoe: Coach van het jaar; Cecil Tirion: Award of Appreciation en Wilfred Burgos: Life Time Achievement award.
Sensei Martin Redjodikromo deed namens de SJF een terugblik voor 2014 en concludeerde dat de bouw van de judohal in 2015 moet komen. Redjodikromo noemde dit zelfs een martial arts hal waar meerdere gevechtssporten aan hun trekken kunnen komen. Dit werd ook ondersteund door Sempai Andy Esajas van de SKA die de terugblik deed voor karate en die verder ook aangaf dat het grootste moment voor de SKA in 2014 was dat er een nieuw bestuur werd gekozen. De voorzitter van de SJF, Edwin Watson, deed de vooruitblik ten aanzien van de judosport in Suriname. Hij haalde aan dat deze avond het begin was van het samengaan van de judosport en de karatesport. Verder komen in 2015 ook aan de orde: de bouw van martial arts/judohal, bestuursverkiezingen SJF, een member based management systeem, nieuwe judomatten en meer pedagogische bijscholing van de judoleraren.
De voorzitter van de SKA, Kenneth Sijp, was zeer blij omdat het na jaren weer is dat de SKA een jaarafsluiting heeft en het bijzondere is dat deze afsluiting samen met de SJF is georganiseerd. Hij bedankte een ieder voor het vertrouwen gesteld in het nieuw bestuur. Verder heeft de SKA voor 2015 gepland: de Caribische kampioenschappen, meer kader door 2 keer per jaar dan examens af te nemen en trainingen zodat er meer scheidsrechters en officials zijn.
De voorzitter van het SOC, Guno van der Jagt, complimenteerde de SJF en SKA met het gala, omdat er niet veel sportorganisaties zijn die dit voor hun sporters doen. “Het is belangrijk voor de jeugdigen om hun voor het voetlicht te plaatsen.” Het SOC zal de SJF en de SKA blijven ondersteunen waar mogelijk. Op het terrein van de SOC zal een trainingscentrum worden opgezet waar ook judoka’s en karatekas (en andere sporters) aan conditie en krachttraining zullen kunnen doen. De directeur van het ministerie van Sportzaken, Luciano Mentowikromo, complimenteerde Watson en Sijp voor het werk dat zij doen, gegeven de beperkte beschikbare mogelijkheden maar waar de judoka’s en karateka’s toch goede prestaties neerzetten. “Het vrijwilligerswerk wordt niet altijd gewaardeerd”. Mentowikromo gaf ook aan dat door het uitroepen van taekwondoka Tosh van Dijk tot sportman van het jaar 2014, het bewijs is geleverd dat gevechtsporten aan gezag en respect winnen binnen het nationaal sportgebeuren.

error: Kopiëren mag niet!