Castelen en Ramadhin: “Buiten functie stellen majoor onterecht”

Castelen1Vorige week werd het voertuig waarin de first lady zat, gestopt door een majoor van politie om een gemengde eenheid, die net een road block had gehouden, doorgang te verlenen. De beveiligingsmensen van de first lady meenden dat zij niet aan de bevelen van de politie hoefden te voldoen. Dagblad Suriname sprak naar aanleiding van het voorval tussen de first lady en de majoor die naar aanleiding van het voorval buiten functie is gesteld, met het DNA-lid Guno Castelen en politiek analist Hardeo Ramadhin. “Het is gebruikelijk dat first lady’s wat sociale projecten uitvoeren. In het buitenland is het ook zo. Ik heb mevrouw Venetiaan bijvoorbeeld van dichtbij mogen meemaken. Ze voerde heel wat sociale projecten uit en was beschermvrouw van een aantal organisaties. Maar wat deze first lady doet, is niks anders dan propaganda voeren. Ze deelt computers uit op scholen alsof zij de minister van onderwijs is. Onderwijs valt onder de minister van Onderwijs. Dus dienen zulke zaken door de minister van Onderwijs te geschieden, maar die vrouw geeft shows weg. Ze neemt dus gewoon een aantal zaken die onder de taakstelling van het ministerie van Onderwijs vallen, weg”, zegt Hardeo Ramadhin.
“Het voorval heeft verschillende invalshoeken. Als ik ernaar kijk, vind ik het jammer en niet correct, dat een publieke functionaris, in dit geval een majoor, is ontheven omdat hij zijn werk probeerde te doen”, zegt parlementariër Guno Castelen. “Als de politie je een stopbevel geeft, dien je dat te respecteren. Op dat moment is die politieambtenaar het wettig gezag. In de praktijk houd men er soms wat rekening ermee, maar als je bij een roadblock staat dien je een ieder aan te houden. Ik denk dat die majoor gewoon zijn werk heeft gedaan en dat die straf onterecht is. Dit is gewoon een teken van machtsmisbruik”, meent Castelen.
Castelen geeft aan dat de vrouw van de president een persoon is die binnen de immuniteiten van de president valt. “Als je nu een roadblock houdt en je verneemt dat het de vrouw is van de president, dien je dus ook om reden van veiligheid voorzichtig met die zaak om te gaan. Puur gewoon volgens boekje genomen heeft die man wel gewoon zijn werk gedaan. Je kan hem niet zo zwaar straffen. Als er volgens zijn taakomschrijving nergens instructies zijn gegeven welke functionarissen wel of niet moeten worden toegelaten, kon hij niets anders doen dan wat hij heeft gedaan.”
“Soms zie je ook op straat dat sommige mensen geen rekening houden met voetgangers bij een zebrapad. Als een agent komt en de autobestuurders stopt, handelt hij correct. Men kan zich niet beroepen op groen licht. Als de agent u stopt, moet u stoppen. Mensen denken dat wanneer ze in een wagen rijden met een ander kentekenplaat, zij van alles mogen doen. Dat verhaal van de majoor en de first lady vind ik zo onsamenhangend. Integendeel zou ik die agent een compliment geven. ‘U bent een voorbeeldige politieman. U werkt conform de regels, geen onderscheid makend tussen personen’”, zegt Ramadhin.
“Dit voorval zou reden genoeg moeten zijn dat er vanuit de regering met de korpsleiding en defensie op schrift protocollen worden vastgelegd”, meent Castelen. Wat Castelen wel toegeeft, is dat de CIVD haar werk wel heeft gedaan. “Zij moest de first lady beschermen en dat hebben zij gedaan, maar de protocollen in geschrift moeten ertoe leiden dat zulke voorvallen zich niet meer voordoen.”

error: Kopiëren mag niet!