Santokhi: ‘Simons moet niet koppig zijn’

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons moet niet koppig zijn en de wet Constitutioneel Hof van de agenda halen, zodat er normaal vergaderd kan worden. Dat vindt VHP-parlementariër Chandrikapersad Santokhi. ‘Als de DNA-voorzitter een democraat is, gaat ze moeten luisteren naar de gevoelens van de samenleving en deze wet van de agenda halen om de rechtstaat niet in gevaar te brengen’, aldus Santokhi. De wet op zichzelf is volgens hem geen probleem. ‘Het Constitutioneel Hof is niet gevaarlijk. Het is aangegeven in de Grondwet dat wij een Constitutioneel Hof moeten hebben om wetten te toetsen die in strijd zijn met verdragen en de Grondwet en om na te gaan of wetten geen tegenstrijdige werking hebben, maar wat deze regering wil doen, is van dit orgaan een toetsingsorgaan maken voor rechterlijke uitspraken, terwijl wij daarvoor reeds het Hof van Justitie hebben.’ Ook zal de regering volgens Santokhi in dit orgaan rechters benoemen, die vanuit de politiek zullen worden voorgedragen. ‘De rechtstaat wordt terzijde gelegd en hiermee kapot gemaakt.’ De ex-minister zegt dat middels dit hof de regering tracht alles over de 8 decembermoorden uit te wissen. Ook de Amnestiewet zal hierna goedgekeurd worden. ‘De regering komt aan mensenrechten en dat mogen wij niet toelaten. Ook de president hoort zich te houden aan wet en recht.’
‘Wil Geerlings-Simons daadwerkelijk vergaderen, dan zal ze zich erbij moeten neerleggen dat deze wet geen prioriteit heeft’, vindt Santokhi. De anticorruptiewet, de wet op dierenbescherming en de advocatenwet zijn belangrijker. ‘Mevrouw Simons, haalt u de wet Constitutioneel Hof van de agenda, u bent geen dictator’, aldus Santokhi. Hij zegt dat er desondanks een tweede voorstel is gekomen van zowel de oppositie als de coalitie en dat is namelijk dat zowel deskundigen van de regering als van DNA werken aan een nieuw concept dat draagvlak geniet van zowel de oppositie als de coalitie. ‘Er zijn zoveel adviezen gegeven, tientallen pagina’s met adviezen. Laat ze deze adviezen opvolgen’, aldus Santokhi. Volgens Geerlings-Simons kan er onmogelijk gedebatteerd worden over de agenda van het parlement. De vergaderingen van het parlement stranden steeds vanwege het gebrek aan quorum. De oppositie weigert quorum te verlenen voor de behandeling van de wet Constitutioneel Hof.

error: Kopiëren mag niet!