“Mountains of Gold II”, een kunstwerk van Rinaldo Klas

Mountains of Gold IIRinaldo Klas – die zich in zijn werk vaak bekommert om zijn natuurlijke omgeving – lijkt een zelfde methode toe te passen om misstanden aan de kaak te stellen. In dit schilderij – ‘Mountains of Gold II’ uit 2012 – heeft hij maar weinig nodig om zijn boodschap over te brengen. Wat in werkelijkheid ooit een groen landschap was en nu veranderd is in een geelbruin, slordig, kaalgeslagen heuvellandschap, wordt bij Klas een groepje kale, roodbruine heuvels onder een blauwe lucht en een gele zon.
In de kleuren schuilt een groot deel van de betekenis. Het landschap lijkt te bloeden. Het heldere blauw en geel lijken die uitleg, door hun vergroting van het contrast, te ondersteunen. Zelf zouden ze gezien kunnen worden als symbolen van hoop. Als de autoriteiten nu een einde maken aan de goudziekte kan de natuur zich wellicht nog herstellen.
Rinaldo Klas (Moengo, 1954) heeft een gemakkelijke, losse manier van schilderen. Weinig nuances, nauwelijks detaillering, gewoon vrij grove streken verf in een beperkt scala aan kleuren. Het gaat hem er niet om de werkelijkheid nauwkeurig weer te geven, het is hem er om te doen een boodschap over te brengen naar een groot publiek. Heldere symboliek gaat dan boven nuancering. Een billboard langs de weg gaat ook niet voor details. Dit werk geeft aan hoe belangrijk het is dat hij zich vaker en op meer plaatsen manifesteert als kunstenaar. Rinaldo Klas heeft nu meer tijd om zich op zijn kunstenaarschap te richten, aangezien hij sinds kort zich geen zorgen meer hoeft te maken over het wel en wee van de Nola Hatterman Art Academy. Die taak is overgenomen.

error: Kopiëren mag niet!