Roetuitstoot Staatsolie raffinaderij niet schadelijk

Roetuitstoot Staatsolie raffinaderij niet schadelijkEen buurtbewoner van de Markz Overeemweg te Livorno deed de afgelopen week haar beklag bij Dagblad Suriname over een zwarte olieachtige substantie die haar huis binnenkomt vanaf zaterdag 6 december. De mevrouw zegt dat ze heel veel last hiervan ondervindt in haar hele huis. Ze vermoedt is dat het afkomstig is van de raffinaderij van Staatsolie te Tout Lui Faut. De gedupeerde heeft een klacht ingediend bij dit bedrijf. Dagblad Suriname nam contact op met de afdeling Public Relations van Staatsolie. Sherida Asinga, hoofd van de afdeling, bevestigt deze klacht gistermorgen ontvangen te hebben. Staatsolie beloofde een diepgaand onderzoek te zullen instellen.
Thans geeft Staatsolie aan dat zij op basis van deze recent gepubliceerde informatie via de media de direct omwonenden, maar ook de rest van de samenleving bewust willen maken van de activiteiten en mogelijke effecten die gepaard gaan met het testen en opstarten van de raffinaderijuitbreiding. Staatsolie wil middels deze benadrukken dat deze activiteiten geen schade veroorzaken aan de gezondheid en het milieu. Staatsolie houdt zich aan zeer strenge internationale gezondheids-, veiligheids- en milieuregels. Vanaf maandag 8 december hebben verschillende berichten uit de samenleving Staatsolie bereikt over recent waargenomen roetdeeltjes in hun omgeving. Begrip hebbend voor de bezorgdheid, wil Staatsolie aangeven wat de door haar geplande merkbare activiteiten zullen zijn tijdens de test- en opstartfase.
Licht
Fakkels horen bij het opstarten of stoppen van het raffinageproces. Het verbranden van gassen via de fakkel is een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat de druk in de installatie te hoog wordt. Vanwege de hoeveelheid licht die de vlam op de fakkel gaat produceren tijdens het nood fakkelen, gaat men bij nacht de lucht zien verlichten, mogelijk zelfs tot in Paramaribo. Het is een indrukwekkend verschijnsel, maar ongevaarlijk en onschadelijk voor de gezondheid.
Geluid
Naast het lichteffect van de fakkel, produceert die tevens geluid. Omdat het geluid op enorme hoogte vrijkomt, kan het op relatief grote afstand worden gehoord. Onder normale omstandigheden zal slechts een kleine waakvlam te zien zijn en komt er geen geluid vrij, maar tijdens de opstart en eventuele storingen of het uitvallen van de raffinaderij, kan er geluid worden geproduceerd. Daarnaast zal er ook geluid geproduceerd worden als gevolg van het vrijkomen van stoom en lucht waarmee het nieuwe leidingensysteem wordt schoon geblazen. Staatsolie garandeert dat er bij het schoon blazen geen roet vrijkomt. De waargenomen roetdeeltjes in verschillende delen van Paramaribo en Wanica zijn niet afkomstig van de raffinaderij.
Geur
De brandbare gassen die via de fakkel vrijkomen, kunnen door de omgeving worden waargenomen, soms komt hierbij een geur vrij. Deze is echter van korte duur en niet schadelijk voor uw gezondheid. Staatsolie zal onder andere geluiddempers inbouwen om geluidsoverlast te minimaliseren. Daarnaast zijn de brandweer en een noodorganisatie aanwezig op de raffinaderij om in te grijpen, mocht zich een noodsituatie voordoen. Staatsolie wil vooral geen overlast bezorgen en doet er alles aan om die tot een minimum te beperken.

error: Kopiëren mag niet!