Gajadien: ‘President helpt natuurlijke hulpbronnen leegroven’

Gajadien 1
Gajadien 2
Gajadien 3
Gajadien 4
Gajadien 5NF/VHP Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat president Desi Bouterse meehelpt de roofbouw van onze natuurlijke hulpbronnen voort te zetten. De parlementariër doelt zijn uitspraken op de misnoegen die hij in 2013 had geuit over de toewijzing van concessierechten zogenoemde ‘Area of Interest’ binnen de gouddeals. Gajadien zegt dat hij toentertijd een brief naar het staatshoofd had gestuurd om opheldering over deze situatie te vragen, maar heeft het staatshoofd precies zoals alle andere verzoeken om gevallen van corruptie te onderzoeken onder zijn laars gelapt. De volksvertegenwoordiger vroeg in de brief om een juiste, correcte en volledige opgave van de lijst met namen van personen en bedrijven die mijnbouwconcessies hebben binnen het voornoemde gebied. Al tweemaal eerder heeft de president een lijst met rechthebbenden naar het parlement gestuurd. Maar beide bleken niet volledig. Zo spreekt de VHP’er over onder meer een achttal bedrijven dat volgens hem mogelijk mijnbouwrechten heeft verkregen in de interessegebieden. ‘Indien dit zo is, waarom komen de namen van deze acht bedrijven niet voor in de door president opgestuurde lijst? Ik zie dat deze president tot nu toe niet heeft opgetreden, maar vermoedelijk zelf meewerkt aan de exploitatie van het illegaal winnen van goud’, benadrukt de volksvertegenwoordiger.
Het bedrijf NV Robruns, waarvan het Abop-Assembleelid Ronnie Brunswijk directeur is, prijkt met haar opvallende naam tussen de acht bedrijven waarover Gajadien meer informatie zoekt. Volgens de informatie van Gajadien ligt NV Robruns aan de Marowijnerivier, ten oosten van het Lely Gebergte, maar komt deze dus niet voor op de aan het parlement gestuurde lijst. Brunswijk heeft daarnaast vijf andere concessies in dit gebied ook onder zijn naam staan. Volgens de VHP`er is hij de telling kwijt over het aantal goudconcessies dat de coalitieleider totaal onder zijn naam heeft. Volgens hem zou dat tussen de 13 en 16 liggen. Wat Gajadien het meest hindert is dat deze mensen dan met goudmultinational Iamgold gaan onderhandelen. Een simpel voorbeeld volgens hem is toen Iamgold in maart haar vijfjarige optionele overeenkomst met het bedrijf Sarafina had gefinaliseerd. Sarafina heeft opzich ook vijf concessies op zijn naam.
Op de lijst van de president komen volgens hem rechtspersonen voor die niet zijn geregistreerd in het register van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, zoals vereist. Gajadien somt een zestal rechthebbenden op bij wie dat het geval is. De VHP’er stelt vervolgens ook vragen over de totale grootte van de verleende mijnbouwrechten die de wettelijke maxima overschrijden. Gajadien zegt dat de kleine en illegale goudwinning in Suriname de staat het dubbele zou moeten opbrengen, dan wat Rosebel jaarlijks verdient. Rosebel heeft in de afgelopen periode enkele honderden miljoenen US dollars inkomsten gehad, terwijl uit de kleine goudwinning er niet eens twee miljoen is binnengekomen. Volgens de volksvertegenwoordiger betekent dit dat bepaalde mensen steeds rijker zullen blijven worden, totdat een halt door de president wordt geroepen. Dit zorgt ervoor dat het binnenland van Suriname niet ontwikkelt kan worden en niet adequaat kan worden voorzien in de behoeften van de bevolking.
FR

error: Kopiëren mag niet!