NPS’er: ‘Bouterse is bezig zichzelf te rehabiliteren’

Bouterse is bezig zichzelf te rehabiliteren.1Geheel onverwachts kondigde president Bouterse tijdens zijn Srefidensi toespraak dat wijlen erevoorzitter van de NPS, Henck Arron, een plaats verdient op het Onafhankelijkheidsplein. Eerder hebben NPS’ers ook hun misnoegen geuit tegen de huidige locatie van het standbeeld. ‘Het is duidelijk dat president Desi Bouterse bezig is met een rehabilitatieproces van zichzelf. Zonder enig gevoel voor de gevoelens van met name mevrouw Arron en andere slachtoffers van de bloedige coup van 25 februari 1980 en mishandelde ambtsdragers, heeft de ex couppleger Bouterse het gepresteerd voor te stellen om het standbeeld van Henck Arron een betere plek te geven. Het moet duidelijk zijn voor de Surinaamse gemeenschap, dat het deze zelfde toenmalige sergeant majoor Desire Bouterse is geweest die Henck Arron, Otmar Rodgers, Michel Cambridge, Frank Essed, Pannalal Parmessar en vele anderen heeft laten opsluiten en mishandelen. Onder regie van Bouterse werd een bijzonder gerechtshof opgezet om onder andere Arron en ‘zijn regering’ op te sluiten vanwege corruptie, die overigens nooit bewezen is. Een telkens terugkerende onbetrouwbaarheid in denken en handelen is dat, terwijl Bouterse de politici die op het moment van de coup Suriname bestuurde, als een verlengde van het oude koloniale regime zag, wij vandaag geconfronteerd worden met een decoratie van een ex-Nederlandse militair uit het leger van de Nederlandse kolonisator die als bezettingsleger kon worden aangemerkt’, aldus een zeer verontwaardigde prominente NPS’er.
‘Verder komt het de couppleger en huidige president Bouterse goed uit dat de archieven over de coup 1980 en de periode erna door de Nederlandse regering zijn weggezet voor decennia, zodat zijn betrokkenheid in de operatie ‘zwarte tulp’ van de Nederlandse kolonel Valk niet boven water komt. Wat dit betreft, zal de NPS blijven eisen dat deze archieven openbaar worden gemaakt, zodat de geschiedenis van ons land niet vervalst wordt. Wij brengen de samenleving in herinnering dat deze kameleon de NPS benaderde en in geheime gesprekken met Arron en Bouterse voorstelde dat de NPS weer ‘bovengronds’ mocht komen als de partij Bouterse als leider accepteerde. De weerstand tegen dit voorstel was binnen de NPS te groot en slaagde dit plan niet.’
‘Sinds Bouterse aan de macht kwam in 1980 was hij een ongeëvenaarde kameleon in zijn standpunten, de mensen met wie hij in zee ging en zijn beleid. Net als vroeger zoekt hij nu toenadering tot voormalige tegenstanders als dat hem uitkomt, alleen dit keer vanuit de behoefte om te ‘vergeven’ en uiteindelijk gerehabiliteerd te worden binnen de Surinaamse samenleving, wat in onze Surinaamse cultuur niet zo gemakkelijk gaat’, zegt de NPS’er. Volgens de NPS’er wilde Bouterse politieke munt slaan uit deze actie en een plaats voor zichzelf reserveren op het plein. ‘Het is president Bouterse aangeraden het standbeeld van de vader des vaderlands niet aan te randen’, aldus deze prominente NPS’er.

error: Kopiëren mag niet!