Bond van Leraren houdt woensdag een protestactie

De Bond van Leraren (BvL) wil betere secundaire voorwaarden voor de leerkrachten op middelbaar niveau. Dit vertelt bondsvoorzitter Wilgo Valies in een gesprek met Dagblad Suriname. Aanstaande woensdag om 10.00 uur zullen de leraren, aangesloten bij de BvL, een protest vergadering houden tegen de ‘nalatige houding’ van de overheid. ‘We zijn van oordeel dat wij beter verdienen’, aldus bondsvoorzitter Valies. De behandeling die de leerkrachten momenteel krijgen, is niet op zijn plaats. Dit vindt de bond niet correct, omdat de BvL zich bijzonder constructief heeft opgesteld ten opzichte van de regering. Deze protestvergadering is een signaal voor de regering dat het voor de BvL menens is, vertelt Valies.
BvL wil strijd leveren voor betere secundaire voorwaarden
Afgelopen week vrijdag heeft de bond voor de tweede keer vergaderd met de shopstewards van de BvL om de situatie van de leerkrachten op de middelbare scholen te bespreken. De shopstewards zijn de vertegenwoordigers van de verschillende scholen. Valies vertelt dat BvL samen met de Fols bijna anderhalf jaar bezig is met de regering om te komen tot een adequate positieverbetering van de leraren. Echter, zonder resultaat. Aan de president is er in 2012 schriftelijk een verzoek gedaan om te komen tot positieverbetering van de leraren. Hierna mocht BvL de pijnpunten voorleggen aan de presidentiële adviseurs. Dit resulteerde in een voorstel dat door president Bouterse aan de leden van BvL werd gepresenteerd. Er waren zaken die niet helemaal correct waren aan dat voorstel. Toen werd er door de BvL een ander voorstel gepresenteerd. Dit voorstel (opgenomen in een agreement) zou tot eind september 2014 worden getekend, vertelt Valies. ‘We zijn nu al in november en er is tot heden nauwelijks contact geweest met de regering en de presidentiële adviseurs.’ Ondanks aandringen om tot uitvoering te geraken, is er van de kant van de regering tot nu toe geen reactie geweest. ‘De regering maakt geen haast om te komen tot een daadwerkelijke lotsverbetering van de leraren.’ De leraren aangesloten bij de BvL hebben aangegeven dat zij zeer verontwaardigd zijn over deze houding van de overheid. Zij hebben tijdens de vergadering van vrijdag aangegeven niet meer bereid te zijn om deze houding te accepteren. Alle leerkrachten van de BvL houden woensdag daarom een protestactie.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!