RGD organiseert activiteiten rond Wereld Diabetesdag

De directie van de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft gemeend om ook dit jaar extra aandacht te schenken aan Wereld Diabetesdag. Op deze dag wordt jaarlijks wereldwijd stilgestaan bij de ziekte diabetes mellitus, beter bekend als suikerziekte, en de gevolgen die het met zich kan meebrengen indien het niet vroegtijdig wordt ontdekt. Het thema voor dit jaar is ‘Het gezond ontbijt’. Er waren binnen dit kader gisteren activiteiten op de RGD-poliklinieken worden ontplooid. Deze activiteiten variëreerden van het geven van zowel groeps – als individuele voedingsvoorlichting tot het verlenen van prikservices aan cliënten. Tijdens de voorlichtingssessies hebben de RGD diabetes verpleegkundigen naast het geven van voorlichting over de ziekte, ook stilsgetaan bij de voeding en met name het ontbijt. Dit, met als doel de cliënten zodanige kennis en vaardigheden bij te brengen dat ze zelf de verantwoordelijkheid gaan dragen voor hun ziekte. Dit gepaard gaande met het volgens een bepaald regelmaat nuttigen van goede voeding, met als resultaat een betere regulering van de ziekte.
Vroege opsporing van suikerziekte
De prikservice heeft als doel het vroegtijdig opsporen van nieuwe en jonge diabeten, waarbij gestreefd wordt de bewustwording over deze aandoening te bevorderen. Het komt weleens voor dat er mensen rondlopen met deze ziekte zonder zich hiervan bewust te zijn. Deze prikservice stelt een ieder, vanaf de veertienjarige leeftijd, in de gelegenheid om zich op een van de RGD-poliklinieken aan te melden om gebruik te maken van deze prikservice en zo te weten te komen als hij of zij deze ziekte wel heeft. Uit het resultaat zal blijken hoe vatbaar de cliënt is voor het krijgen van diabetes mellitus. Daarnaast zal ook de Body Mix Index (BMI) bepaald worden. Hierdoor kan de cliënt weten als die overgewicht heeft of niet. Ook mensen met klachten die een aanwijzing kunnen zijn voor het hebben van suikerziekte konden zich aanmelden. Deze klachten kunnen zijn veel plassen, constante dorst, het hebben van een droge mond, vermageren, jeuk aan de schaamdelen, gevoelsstoornissen aan armen en benen, vermoeidheid en slecht zien. Personen met de hierboven genoemde klachten konden er dus terecht om hun bloedsuikerwaarde te laten bepalen. Behalve gezonde voeding werd onder andere aandacht gevraagd voor het hebben van voldoende lichaamsbeweging, het eten van zo min mogelijk vet en het zich onthouden van roken. Het RGD-personeel van polikliniek Parwani hield simultaan een voedingsvoorlichtingssessie voor de leerlingen van de Mulo-school Parwani. De RGD noteerde in 2013 ongeveer 10326 geregistreerde diabeten. Paramaribo telt ongeveer 7300 geregistreerde diabeten. De schattingen voor Suriname lopen uiteen van 30.000 tot 40.000. Volgens cijfers van het BOG staat diabetes op de vijfde plaats voor wat het aantal doden per jaar betreft, met 2-3 doden per week, aldus de afdeling PR en Voorlichting van de Stichting Regionale Gezondheidsdienst

error: Kopiëren mag niet!