Wip: ‘Systemen voor opvang giftige stoffen functioneren niet!’

aSportvereniging InterSportvereniging Inter-Maretraite heeft op zaterdag acties ondernomen tegen het opzetten van een goudopkoop bedrijf aan de Maretraiteweg op het Boys Sportcentrum. Met een protestdemonstratie met onder andere schoolkinderen werd dit tot uiting gebracht. Buurtbewoners zijn fel gekant tegen de voorgenomen plannen vooral met het oog op het in het milieu vrijkomen van kwikdamp en overige schadelijke gassen bij het goudzuiveringsproces. Dit probleem is al eerder aangekaart in DNA en bij de first lady, en is enkele keren in actualiteitenprogramma’s aan de orde geweest. Het assembleelid Carl Breeveld dat zich beijvert voor een beter ruimtelijke ordening, heeft zich bereid getoond om de acties van de buurtbewoners te ondersteunen. Volgens Breeveld zijn wij nog ver van een systeem waarbij zulke activiteiten niet nodig zijn. ‘Het heeft veel te maken met de manier waarop de politiek plaatsvindt in Suriname. Met name de corruptie die een behoorlijke rol speelt in het land, waardoor dit soort dingen normaal geworden zijn. Daarom hebben we zulke activiteiten, want het geeft een stukje bewustwording. Het stuurt een signaal uit naar bestuurders toe, dat hier een verandering in nodig is. Hoe lang het duren zal, is afhankelijk van de wil van de politieke leiders en de wil van burgers om op te staan voor hun rechten’, aldus Breeveld in een gesprek met Dagblad Suriname.
Roken verbieden, maar goudverwerkingsbedrijven in woonwijken toelaten
De mobilisatie bracht vooral buurtbewoners en kinderen van de omliggende scholen, die vaak gebruikmaken van het Boys Sportcentrum, op de been. Paul Middellijn, docent op de Anton de Kom Universiteit tevens milieudeskundige, behoorde ook tot een van de personen die de buurtbewoners toesprak. ‘U moet kiezen voor uzelf. Als u kiest voor uzelf, dan maakt u de juiste keuze. Iedereen die met mooie woorden u wilt paaien, is grappig bezig maar niet eerlijk. Het is niet eerlijk lieve mensen dat men het roken verbiedt, maar een goudverwerkingsbedrijf naast uw huis opzet’, aldus Middelijn.
De kinderen van de Renckewitzschool die ook aan het woord waren, brachten heel duidelijk hun boodschap naar voren. ‘Sommige oplossingen zijn hard, maar regering, wij vragen voor een aanpak met een daadkrachtige stand’, was richting de regering. Een van de andere sprekers was ook ingenieur Dennis Wip. Hij gaf aan dat hij ervan overtuigd is dat de regering weet dat het opzetten van zo een zaak in een woonwijk geen goede zaak is. ‘Die systemen die men heeft, waarmee men beweert de afstoot van de giftige stoffen op te vangen, functioneren niet’, aldus Wip, uit zijn persoonlijke ervaring. Verder gaf Wip in zijn toespraak een overzicht van de gevolgen van kwik. Marita Vlit, de voorzitter van Inter-Maretraite tevens buurtbewoner, sprak de buurtbewoners ook toe. ‘Wij doen dit niet voor onszelf. Wij doen dit voor de jeugd. Zij zijn degenen die in de toekomst hier moeten leven. Ik leef al 60 jaren hier. U hebt toch ook graag dat uw kinderen het ook mogen?’, aldus Marita. Het standpunt van de belanghebbenden was duidelijk. ‘Wij willen geen goudopkoopbedrijf in onze buurt!! Stop het nu!!’
Welke wending deze zaak nu zal nemen, is niet bekend, maar de buurtbewoners zullen in ieder geval verzet blijven leveren.

error: Kopiëren mag niet!