Suriname op 162ste plaats Doing Business 2014

U zou als ondernemer wel sterk moeten zijn om een bedrijf in Venezuela, Afghanistan of Libië te beginnen. Volgens het ‘Doing Business Rapport van de World Bank zijn deze landen onder de laagst gerangschikte economieën in de wereld. Het verslag van de Wereldbank weergeeft een score voor 189 landen, gebaseerd op hoe moeilijk het is om er een bedrijf te runnen. Suriname staat hierop de 162ste plaats, terwijl ons buurland Guyana beter scoort op plaats 123. In Suriname is het zo dat in gevallen van contractbreuk het gemiddeld 1.715 dagen duurt (ongeveer vijf jaar) voordat een rechtbank betalingen kan afdwingen. Dit, terwijl in een land als Singapore het slechts vijf maanden duurt. In 2013 stond Suriname op de 164ste plaats en is slechts twee plaatsten geklommen in een vol jaar. Volgens Augusto Lopez-Claros, directeur van de bank Globale, is het in bepaalde landen van de wereld heel moeilijk om op een zinvolle legale manier zaken te doen. Het rapport drukt de corruptie en steekpenningen echter niet in cijfers uit, maar zegt de Wereldbank dat op plaatsen waar de wetgeving streng is, firma`s vaker geneigd zijn om steekpenningen en allerhande deals te accepteren om de wetsregels te omzeilen. De rangschikkingen van de 189 landen kan een zegen of vernedering zijn voor ontwikkelende economieën die ernaar streven meer investeerders aan te trekken. Ons land is bekend als een land waar veel buitenlanders, vooral Chinezen, in de afgelopen jaren grote ondernemingen binnen de kortste tijd hebben opgezet. Zo kom je wel vaker een Chinees tegen die geen van de Surinaamse talen machtig is, maar wel over alle documenten van het Surinaams burgerschap beschikt. “Suriname is een veilig land om te investeren en wij hebben de grondstoffen en mogelijkheden. China heeft de investeerders en de toegang tot financiën in de wereld. Wij kijken dus uit naar een samenwerking hetgeen voor beide partijen een win-win-situatie kan zijn in de toekomst”, zei president Desi Bouterse aan de Chinese investeerders en leiders van Hunan in China tijdens een staatsbezoek vorig jaar.
Kleine verbeteringen, maar niet voldoende
Het aantrekken van investeerders moet het streven zijn van elke regering, maar de randvoorwaarden moeten er wel voor aanwezig zijn. Het beginnen van een bedrijf in Suriname duurt volgens het Doing Bussiness Rapport nu 208 dagen. In 2013 was dit nog 694 dagen. Het verkrijgen van vergunningen voor bouw- en constructiewerken duurt thans 239 dagen, hetgeen een enorme verbetering is met de 461 dagen die het in 2013 in beslag nam. Het krijgen van een elektriciteitsaansluiting is constant gebleven op 58 dagen. Het allergrootste probleempunt is het traag functioneren van de rechterlijke macht, waardoor disputen over naleven van contracten tot 5 jaar toe bij de rechter kunnen blijven liggen.
De zeven landen die als businessvriendelijk worden aangeduid zijn onder andere Singapore en Nieuw Zeeland. Deze twee landen hebben hun posities weten te behouden. Eritrea, Libië en het Centraal Afrikaans Republiek zijn de ergste landen om een onderneming te beginnen. Colombia, Jamaica en Albania gingen vooruit, terwijl Servië, Irak, Syrië en Kameroen nog dieper de grond in gingen. Volgens Lopez duurde het in 2005 ongeveer 116 dagen om een onderneming in één van de slechtste landen te starten. Nu duurt dat slechts 44 dagen. Investeerders over de gehele wereld maken zich druk om het feit dat de economie in de Eurozone en andere groeiende markten niet snel genoeg tot bloei zal komen om de schulden te kunnen aflossen. Hierdoor zal een financiële crisis worden veroorzaakt.
FR

error: Kopiëren mag niet!